Onzinvitamines zijn stoffen die onterecht als vitamines zijn aangeprezen, maar geen vitamine zijn.Onzinvitamines

Welke ''zijn er onzinvitamines"?

- Onzinvitamines zijn stoffen die onterecht als vitamines zijn aangeprezen, maar geen vitamine zijn.

-Vitamines zijn onmisbaar voor het lichaam kunnen niet door het lichaam aangemaakt worden en komen normaal in de voeding voor.

- Onderstaande stoffen voldoen niet aan die definitie, meestal omdat ze óf niet onmisbaar zijn, óf wel degelijk door het lichaam aangemaakt kunnen worden. Wel spelen de meeste stoffen een belangrijke rol in ons lichaam.

Adenine

° Ook wel vitamine B4 genoemd. Het is een onderdeel van ons erfelijk materiaal en wordt door het lichaam zelf gemaakt.

Flavonoïden

° Ook wel vitamine P genoemd. Flavanoïden komen voor in planten en worden aangeprezen als stoffen die het risico op kanker zouden verkleinen. Ze zijn niet essentieel voor ons lichaam en dus geen vitamine.

Carnitine

° Carnitine heeft een functie bij het vervoeren van vetzuren in het lichaam. Tevens kan het bij sterke inspanning tijdelijk extra energie leveren. Het wordt in voldoende mate door het lichaam gemaakt en is dus geen vitamine.

Choline

° Choline speelt in het lichaam een rol als onderdeel van celwanden en voor het transport van prikkels in ons zenuwstelsel. Verder speelt het een rol bij de vetstofwisseling. Het wordt in voldoende mate door het lichaam gemaakt en is dus geen vitamine.

Co-enzym Q10

° Ook bekend als ubiquinon of ubichinon. Het is een stof die essentieel is bij de stofwisseling in de cel. Het komt dan ook in iedere lichaamscel voor. Het wordt in voldoende mate door het lichaam gemaakt en is dus geen vitamine.

Inositol en myo-inositol

° Inositol is nodig voor de stevigheid en de functie van celwanden. Het wordt in voldoende mate door het lichaam gemaakt en is dus geen vitamine.

Laetriel

° Ook bekend als vitamine B17 en amygdaline, de bitterstof uit amandelen. Wordt wel als anti-kankerstof aangeprezen, maar dat is nooit bewezen. Is potentieel giftig omdat er blauwzuur (cyanide) uit vrij kan komen. Is niet nodig voor het lichaam en daarom geen vitamine.

Lecithine

° Lecithine is een belangrijk onderdeel van de celwanden van al onze lichaamscellen. Het wordt in voldoende mate door het lichaam gemaakt en is dus geen vitamine. Lecithine uit tabletten wordt in het maag-darmkanaal bovendien afgebroken.

Lipoïnezuur

° Deze stof speelt een rol bij de energiestofwisseling van het lichaam. Het wordt in voldoende mate door het lichaam gemaakt en is dus geen vitamine.

Methylsulfonzuur

° Ook wel vitamine U genoemd. Zou maagzweren kunnen voorkomen, maar dat is niet bewezen. Is niet nodig voor het lichaam en dus geen vitamine.

Nucleïnezuren

° Dit zijn DNA en RNA, onze erfelijke bouwstenen. Het wordt in voldoende mate door het lichaam gemaakt en is dus geen vitamine. DNA en RNA worden in het maagdarmkanaal volledig afgebroken en indien nodig door het lichaam in andere moleculen ingebouwd.

Orootzuur

° Ook wel vitamine B13 genoemd. Er zou een cholesterolverlagende werking van uitgaan. Dit is echter niet goed aangetoond. Het lichaam heeft het niet nodig en dus is het geen vitamine.

Para-amino-benzoëzuur, PABA

° PABA heeft op zich geen functie, maar is een onderdeel van het vitamine foliumzuur. De mens kan echter PABA niet omzetten tot foliumzuur, alleen bepaalde bacteriën zijn hier toe in staat. Het is dus geen vitamine.

Pangaminezuur

° Ook wel vitamine B15 genoemd. Het is een stof die misschien allergische reacties zou kunnen vermindern, maar dat is niet goed aangetoond. Het lichaam heeft het niet nodig.

Procaïne

° Wordt wel aangeprezen om veroudering tegen te gaan. Wordt in het maagdarmkanaal afgebroken en heeft geen functie voor het lichaam.

Superoxide dismutase, SOD

° Een enzym dat vrije radical en in het lichaam afbreekt. Deze spelen oa een rol bij het verouderingsproces. Het wordt in voldoende mate door het lichaam gemaakt en is dus geen vitamine. SOD uit de voeding wordt volledig in het maagdarmkanaal afgebroken en heeft dus geen werking.

Taurine

° Taurine is een aminozuur, oa aangeprezen voor goede nagels en botten, verder speelt het een rol bij de aanmaak van galzouten en zou het kortdurend energie kunnen leveren. Het wordt in voldoende mate door het lichaam gemaakt en is dus geen vitamine.


Bron :  Een gezonde kijk op vitamines en mineralen. Een uitgave van het Voedingscentrum.