MAGNESIUM (Mg)

Essentiële micronutriënten. 13 vitamines (A,C,D,E,K en 8 soorten vitamine B)  - In vet oplosbare vitaminen (A,D,E,K) - In water oplosbare vitaminen (B,C) Mineralen: calcium, chloor, fosfor, kalium, magnesium natrium en zwavel. Spoorelementen: chroom, fluor, ijzer, jodium, Kobalt, koper, mangaan, molybdeen, selenium, silicium, tin, vanadium en zink.

Het lichaam bevat ongeveer 30 gram magnesium, wat voor de helft in het skelet is opgeslagen als reserve.

- Magnesium vervult een een rol bij een zeer groot aantal (rond de 300) stofwisselingsprocessen. Het komt dan ook voor in vrijwel alle lichaamscellen. Verder is magnesium belangrijk voor verschillende enzymatische reacties waarbij energierijke fosfaat-verbindingen betrokken zijn, is het onontbeerlijk voor de overdracht van zenuwprikkels en voor de spiercontractie (met name van het hart). Magnesium speelt ook een rol bij de eiwitsynthese en is het belangrijk voor de normale hartfunctie en in de botontwikkeling.

- Magnesium komt voor in plantaardige voedingsmiddelen omdat het een bestanddeel is van het bladgroen. Ook noten, brood, andere graanproducten, kaas, vlees, vis, peulvruchten, aardappelen, chocolade, cacao en melk bevatten vrij veel magnesium.
Van het magnesium in het voedsel wordt ongeveer 30 % opgenomen.

- Als voorbeeld enkele producten met hun gehaltes aan magnesium.

In onderstaande portie: mg
1 snee witbrood (35 gram) 7 mg
Grote lepel gekookte groenten (50 gram) 5 mg
1 glas melk (150 ml) 18 mg
1 plak kaas (20 gram) 6 mg

- De aanbevolen dagelijkse behoefte aan magnesium is 420 mg/dag voor volwassen mannen en 330 mg/dag voor volwassen vrouwen, maar 480 mg/dag voor vrouwen na de menopauze, 60-plussers, bij zwangerschap en borstvoeding.

- Een tekort aan magnesium komt zelden voor. Alleen bij extreme ondervoeding, langdurige diarree, nierziekten en chronisch alcoholisme kan een tekort optreden. Een tekort veroorzaakt stoornissen van het hartritme, verwardheid, beven en maagkrampen.

- Een teveel kan alleen optreden bij het gebruik van magnesiumpillen als de nieren slecht functioneren. Het gevolg hiervan kan een hartstilstand zijn. Door normale voeding zal een teveel niet optreden. Een eenmalige dosis magnesium van 3-5 g heeft een laxerende werking, maar dat kan alleen door het eten van een groot aantal magnesiumpillen.


Bron :   WageningenUR