NATRIUM (Na)

Essentiële micronutriënten. 13 vitamines (A,C,D,E,K en 8 soorten vitamine B)  - In vet oplosbare vitaminen (A,D,E,K) - In water oplosbare vitaminen (B,C) Mineralen: calcium, chloor, fosfor, kalium, magnesium natrium en zwavel. Spoorelementen: chroom, fluor, ijzer, jodium, Kobalt, koper, mangaan, molybdeen, selenium, silicium, tin, vanadium en zink.

Natrium ('zout') is een van de bekendste mineralen.

- In het lichaam zit ongeveer 80 gram natrium, voornamelijk in het bloed en weefselvocht, dus buiten de cellen. Het heeft als belangrijkste taak de hoeveelheid vloeistof in het lichaam op peil te houden. De tegenhanger van natrium is kalium, dat juist in de cellen zit. Natrium en kalium reguleren samen de hoeveelheid vocht in het lichaam.

- In combinatie met kalium is natrium ook belangrijk voor het samentrekken van de spieren en het doorgeven van prikkels door de zenuwen.

- Weinig zout zit van nature in verse groente, fruit, vruchtensappen, aardappelen, rijst, meelsoorten en pasta's. De meeste natuurlijke voedingsmiddelen zijn relatief arm aan zout. De meeste bereide voedingsmiddelen (industrieel of thuis bereid) bevatten daarentegen juist erg veel natrium. Zout (natriumchloride) is een belangrijke smaakversterker en wordt zeer veel toegepast in de keuken. 

- Als voorbeeld enkele producten met hun gehaltes aan natrium.

In onderstaande portie: mg
1 snee witbrood (35 gram) 170 mg
Plak kaas (20 gram) 160 mg
Plak vleeswaren (15 gram) 130 mg
1 glas melk (150 ml) 70 mg

- De Voedingsraad geeft als advies niet meer dan 9 gram keukenzout per dag te gebruiken. Om een idee te geven: een theelepel zout bevat ongeveer 5 gram. De minimale inname voor volwassenen is 500 milligram per dag.

- Een natriumtekort kan een vorm van uitdroging veroorzaken, omdat er te weinig natrium én water in de bloedbaan zit.

- Vroeger dacht men dat iedereen een hoge bloeddruk kreeg van te veel zout eten. Er blijken echter grote verschillen tussen mensen te zijn.

- De behoefte aan natrium is erg laag. Omdat er in Nederland veel zout wordt gegeten ontstaan er nooit tekorten aan. Tekorten kunnen wel ontstaan bij braken, diarree of veel zweten. Naast extra vocht moet je dan ook extra zout innemen. Tekorten veroorzaken spierkramp, lusteloosheid en verlies van eetlust.

- Teveel natrium wordt weer uitgeplast.

Als zout nu als nieuw product op de markt zou worden gebracht zou het volgens de toelatingseisen voor nieuwe stoffen niet worden goedgekeurd. Het is namelijk sterk verslavend en geeft bij langdurig gebruik duidelijke risico's voor de gezondheid.


Bron :   WageningenUR