Varkensvlees: Hier de delen van het varkenVarkensvlees banner

 Hun benaming en doeleinden met informatie.

Varkensvlees = een bron van belangrijke natuurlijke voedingsstoffen!

Achterham - Heupstuk - Varkenshaas - Filetkotelet - Ribkotelet - Varkenskroon - Mignonette - Ribstuk (ontbeend) - Lage ribkotelet - Varkens Côte à l'os - Spareribs - Spiering kotelet - Schoudergebraad - Hammetje - Schouderribben - Varkensstoofvlees ( Fricassee) - Buikspek - Buikribben - Gehakt - Braadworst - Varkenswangetjes - Varkenstong - Varkenspoten en staarten - Varkenslever - Varkensniertjes 


Ham (Achterham)Achterham

Bakken - Braden - Koken - Zouterij

Dikke bil v/d achterham
Dikke bil gebraad

Bereiding: Oven - Kookketel - Grill - Barbecue

Ham wordt meestal in zijn geheel verwerkt tot de traditionele gekookte of gedroogde ham, eventueel gerookt. Verse ham kan men versnijden tot verschillende stukken.

De dikke bil kan als gebraad dienen, maar ook in plakjes (schnitzels) gesneden worden en dan gebakken. De dikke bil is een zeer poreuze spier die tijdens het bakken of braden vlug gaar is, maar ook snel droog wordt wanneer men ze te lang laat braden. De verschillende stukken van de ham lenen zich perfect om gemarineerd te worden. Ook geschikt voor spies- en grillbereidingen. Aanbod: Voldoende niet op voorhand te bestellen bij uw slager daar het aanbod zeer ruim is.


HeupstukHeupstuk (in sneden)

Varkenssnede - Gebraad - Brochette - Reepjesvlees - Fondue

Bereiding: Oven - Pan - Grill - Barbecue - Wok - Fondue

Met het heupstuk kan men culinair alle richtingen uit. Het is geschikt als braad, bak en grillvlees, reepjesvlees en voor de fondue. Voor fondue wordt het heupstuk in gelijke blokjes gesneden en volledig ontdaan van alle vet en vliesjes. Aanbod: Ruim, kan je altijd op voorhand bestellen bij uw slager, zo ben je zeker.


Varkenshaas (Filet pure)Varkenshaas

Braden - Bakken  - Grillen - Fondue

Bereiding: Pan - Oven - Grill - Fonduestel

Het varkenshaasje is een langdradige spier die weinig bindweefsel bevat. Het haasje (filet) is mager en zeer mals. Het haasje is het superieure stukje van het varken, maar ook het duurste. De braadtijd kort houden. Aanbod: Matig, kan je altijd op voorhand bestellen bij uw slager, zo ben je zeker.


Filetkotelet (kotelet met filet)Filetkoteletten

Bakken - Grillen  

Bereiding: Pan - Grill 

Het lendenstuk is het magerste stuk van de rugspier. Te gebruiken als gebraad of versneden tot filekoteletten. Ontvet bevat het lendenstuk slechts 3% vet.  Aanbod: Ruim, kan je altijd op voorhand bestellen bij uw slager, zo ben je zeker.


RibkoteletRibkotelet

Bakken - Grillen

Bereiding: Pan - Grill

Het ribstuk kan in zijn geheel als gebraad of versneden tot ribkoteletten gebruikt worden. Het ribstuk bevat weinig vet. Daarom mag de bak- of braadtijd zeker niet overschreden worden, anders wordt het vlees taai en droog. Het ribstuk is het lekkerst met nog een randje vet. Aanbod: Ruim, kan je altijd op voorhand bestellen bij uw slager, zo ben je zeker.


Varkenskroon (Ribkroon)Varkenskroon met been

Gebraad - Barbecue - Grilloven 

Bereiding: Oven - Barbecue (gesloten bv: Green Egg of Weber)

De varkenskroon is een stuk uit de rug van het varken (liefst uit het lage ribstuk), het is puur, mager en sappig stukje vlees. Met dank aan het vetlaagje aan de buitenkant en het been wordt je stuk vlees extra smaakvol en zeker mals. Tip: maak met een mes een aantal smalle diepe insteken. Steek in elk gaatje een stukje verse rozemarijntak en een schijfje knoflook, kruiden met zwarte peper uit de molen en grof zeezout. Aanbod: uw slager moet dit voorbereiden en het best op voorhand bestellen, zo ben je zeker van het juiste stuk met de juiste snit te krijgen bij uw ambachtelijke slager de vakman in uw streek.


Mignonette (filet mignon)Mignonette

Bakken - Grill 

Filet mignon van het varken
Filet mignon

Bereiding: Pan - Grill 

De mignonette wordt versneden uit het ontbeende ribstuk (carré) van het varken, vervolgens helemaal ontvliesd, ontvet en uitgezuiverd tot men een magere rugspier (ribstuk filet) overhoudt: de mignon. Daarvan snijden we dan plakjes van 2 cm dik: de mignonette en met een gewicht van 125 à 150 g per persoon is ideaal. Aanbod: Matig, kan je altijd op voorhand bestellen bij uw slager, zo ben je zeker.


Ribstuk (Ontbeend)Ontbeend Ribstuk

Gebraad - Bakken

Bereiding: Pan - Oven

Het ribstuk kan in zijn geheel als gebraad of versneden tot ribkoteletten gebruikt worden. Het ribstuk bevat weinig vet. Daarom mag de bak- of braadtijd zeker niet overschreden worden, anders wordt het vlees taai en droog. Het ribstuk is het lekkerst met nog een randje vet. Aanbod: ruim, kan je altijd op voorhand bestellen (zeker in de zomer) bij uw slager, zo ben je zeker.


Lage ribkotelet ( Côte à l'os v/h varken)Lage Ribkotelet

Bakken - Braden - Grill - Barbecue

Varkens Côte à l'os
Varkens Côte à l'os

Bereiding: Pan - Oven Grill - Barbecue

De lage ribkotelet zit tussen ribstuk en het nekstuk van het varken. Het is een sappig en smaakvol stuk varkensvlees. Weliswaar is het vlees gemarbreerd met een weinig vet, daarom is dit deel lekker sappig en extra van smaak.  Aanbod: Matig, kan je altijd op voorhand bestellen bij uw slager, zo ben je zeker.


Spareribs

Spareribs (met vlees)

Stoven - Stoofpot - Stomen - Grill 

Spareribs met vlees

Bereiding: Stoofpot - Kookketel - Combisteamer - Grill

Ribbetjes bestaan er in verschillende soorten: spareribs, schouderribben en buikribben. Gegrild, gestoofd of in bouillon gekookt (gemarineerd in de combisteamer voorgaren en daarna op de grill) zijn ze om je vingers van af te likken. Maar ook gemarineerd en pittig op smaak gebracht met kruiden en zelfs met toevoeging van een weinig suiker of honing in de marinade, kleuren en smaken deze heerlijke ribbetjes als manna uit de hemel. Aanbod: ruim, kan je altijd op voorhand bestellen bij uw slager, zo ben je zeker.


Spiering kotelet (procureur)Spiering kotelet (procureur)

Gebraad - Stoofschotel - Hutsepot - Barbecue

Spiering of procureur
Varkensprocureur

Bereiding: Pan - Oven - Stoofpot - Barbecue

De spiering is het nekstuk van het varken. Het is een sappig en smaakvol stuk. Weliswaar is er tussen de spieren nogal wat vet aanwezig, maar dit geeft extra smaak. Verwerkt in hutsepot of een stoofschotel is het uiterst geschikt. Bereid als gebraad geeft het een aparte smaak. Spieringkoteletten doen het uitstekend op de barbecue en de dag voordien wel even marineren doet wonderen of vraag het aan uw slager. Aanbod: ruim, kan je altijd op voorhand bestellen bij uw slager, zo ben je zeker.


Schouder (schoudergebraad)Varkensschouder met been

Gebraad - Stoven - Braiseren - Potgebraad - Gehakt

Schoudergebraad v/h varken
Schoudergebraad

Bereiding: Oven - Stoofpot - Kookketel

De varkensschouder heeft diverse bestemmingen. Dit stuk kan als gebraad of in stoofschotels gebruikt worden. Schouder is het ideale braadstuk om klaar te maken in een ijzer stoofpot en biedt de beste grondstof voor het lekkerste gehakt, uw slager zal altijd vers gemalen "varkensgehakt" in zijn toonbank liggen hebben. Naast braden en stoven kan een schouderstuk met been ook gebraiseerd worden in gietijzeren pot. Aanbod: Ruim, kan je altijd op voorhand bestellen bij uw slager, zo ben je zeker.


Hammetje (schouderhammetje)Hammetje van de varkensschouder

Stoven - Braiseren - Stoofpot

Bereiding: Stoofpot - Kookketel - Stoven

Het hammetje van het varken heeft diverse bestemmingen. Dit stuk vlees kan in een stoofschotels of hutsepot gebruikt worden. Het hammetje is het ideale stuk vlees om klaar te maken in een stoofpot en biedt de beste grondstof voor een lekkere hutsepot. Naast stoven kan een hammetje met been ook gebraiseerd worden in gietijzeren pot. Aanbod: Matig, kan je altijd op voorhand bestellen bij uw slager, zo ben je zeker.


SchouderribbenSchouderribben v/h varken

Stoven - Stoofpot - koken 

Bereiding: Stoofpot - Grill - Kookketel 

Ribbetjes bestaan er in verschillende soorten: schouderribben, sparerib en buikribben.
Gegrild, gestoofd of in bouillon gekookt zijn ze om je vingers van af te likken. Maar ook gemarineerd en pittig op smaak gebracht met kruiden en zelfs met toevoeging van een weinig suiker of honing in de marinade, kleuren en smaken deze heerlijke ribbetjes als manna uit de hemel. Aanbod: ruim, kan je altijd op voorhand bestellen bij uw slager, zo ben je zeker.


Varkensstoofvlees (Fricassee)varkensstoofvlees

Stoven - Stoofpot - koken 

Bereiding: Kookketel - Stoofpot 

Varkensstoofvlees is relatief mager vlees uit de schouder of spiering gesneden, het is malser dan rundvlees en dus de gaartijd is minder lang. Het is ideaal voor de bereiding van een stoofpotje met verse groenten en in grotere stukken kan u het ook in de hutsepot gebruiken. Aanbod: Ruim, moet u niet op voorhand bestellen bij uw slager.


Buikspek (kant gesneden)Buikspek v/h varken

Bakken - Koken - Grill - Barbecue

Buikspek in sneden
Gesneden buikspek

Bereiding: Pan - Stoofpot - Grill - Barbecue

Buikspek kan u kopen in sneden of een stuk, dit wordt veelal door uw slager verwerkt tot licht gezouten doorregen spek, eventueel licht gerookt, tot mosterdspek in rollade of tot gestoomd en gegrild boterhammenspek. Buikspek vindt een plaatsje in tal van bereidingen en is dan ook een echte smaakmaker door zijn iets vettige structuur. Aanbod: Ruim, kan je altijd op voorhand bestellen bij uw slager, zo ben je zeker.


BuikribbenBuikribben v/h varken

Stoven - Stoofpot - Stomen 

Bereiding: Stoofpot - Kookketel - Combisteamer - Grill

Ribbetjes bestaan er in verschillende soorten: buikribben, schouderribben en  sparerib.
Gegrild, gestoofd of in bouillon gekookt (gemarineerd in de combisteamer voorgaren en daarna op de grill) zijn ze om je vingers van af te likken. Maar ook gemarineerd en pittig op smaak gebracht met kruiden en zelfs met toevoeging van een weinig suiker of honing in de marinade, kleuren en smaken deze heerlijke ribbetjes als manna uit de hemel. Aanbod: ruim, kan je altijd op voorhand bestellen bij uw slager, zo ben je zeker.


Gehakt (Varkens)varkensgehakt

Bakken - Braden - Boterhambeleg - Sausen

Bereiding: Pan - Kookketel - Stoofpot - BBQ

Varkensgehakt is niet alleen lekker van smaak (als boterhambeleg) maar leent zich eveneens voor verwerking in braadworst, voor diverse vullingen, bereidingen en voor het maken andere vlug-klaar-producten. Gehakt dient zo vers mogelijk verwerkt te worden. Aanbod: Ruim, moet u niet op voorhand bestellen bij uw slager.


Braadworsten (Varkens)Varkensbraadworsten

Bakken - Braden - Barbecue - Grill - Stoofpotje

Bereiding: Pan - Grill - Stoofpot - BBQ

Varkensbraadworsten (worden gemaakt van gemalen schoudervlees en buikspek met de gepaste kruiding) is een echte smaakbom voor bij uw gerechten. Braadworst kan men bakken in de pan (op een zacht vuurtje en met een stukje boterpapier bovenop). In een stoofpotje kan dit ook smaken (wel pas 1/4 uur voor het einde toevoegen zodat ze niet te droog worden) en op de BBQ of Grill mag een stukje worst zeker niet ontbreken. Aanbod: Ruim, moet u niet op voorhand bestellen bij uw slager.


VarkenswangetjesVarkenswangen

Stoofpotje

Bereiding: Stoofpot - Kookketel 

Varkenswangen zijn stilaan een bekende lekkernij aan het worden in onze Belgische keuken en beslist eens de moeite om op het menu te plaatsten. Varkenswangetjes worden boterzacht in uw stoofschotel met een lekker bruin biertje bij, het vlees is smaakvol en zal daarna zeker terug keren in uw keuze. Aanbod: Matig, kan je altijd best op voorhand bestellen bij uw slager, zo ben je zeker.


VarkenstongVarkenstong

Koken - Stoofpotje

Bereiding: Kookketel - Stoofpot 

Varkenstong is bestemd om te koken en verwerkt te worden in geleibereidingen, of in andere meer geraffineerde bereidingen zoals Breughelkop of Hure. Gekookte varkenstong kan men serveren met maderasaus met spek en champignons, met een fijne mosterdsaus of in een hutsepot. Aanbod: Matig, kan je altijd best op voorhand bestellen bij uw slager, zo ben je zeker.


Varkenspoten en staartenVarkenspoot en staart

Koken - Stoofpotje

Bereiding: Kookketel - Stoofpot 

Varkenspoten en staarten zijn bestemd om te koken en verwerkt te worden in geleibereidingen, of in andere meer geraffineerde bereidingen zoals een sterke hutsepot. Varkenspoot en staart kan men zeker gebruiken in een hutsepot, het maakt deze nog voller van smaak. Aanbod: Matig, kan je altijd best op voorhand bestellen bij uw slager, zo ben je zeker.


Varkenslever Varkenslever

Bakken - Braden - Stoofpotje

Bereiding: Pan - Stoofpot 

Verse varkenslever kan men gewoon natuur bakken of bijvoorbeeld met gesnipperde ui en groene tuinkruiden. Lever kan ook verwerkt worden in stoofpotjes zoals stoofvlees. Aanbod: Matig, kan je altijd best op voorhand bestellen bij uw slager, zo ben je zeker.


VarkensniertjesVarkensniertjes

Bakken - Braden - Stoofpotje

Bereiding: Pan - Stoofpot 

De verse varkensbiertjes laat u best kuisen en in stukjes snijden door uw slager uw vakman. (Men doet er goed aan de uitgezuiverde niertjes nog even een uurtje in wat melk te leggen, zodat alle ongewenste geuren en smaken weg zijn bij het bakken). We bakken de niertjes best in een pan met een weinig olijfolie en een flink klontje roomboter erbij en dit op een matig vuurtje tot de gewenste gaarheid. Een aanrader is als u de niertjes uit de pan neemt er fijn gesneden champignons in te strooien en deze even laten stoven en vervolgens te blussen met een scheutje verse room. Niertjes kunnen ook verwerkt worden in stoofpotjes zoals stoofvlees. Aanbod: Matig, kan je altijd best op voorhand bestellen bij uw slager, zo ben je zeker.