Restjes van restaurantmaaltijd in Doggy Bag doenRestjes van een restaurantmaaltijd meenemen naar huis?

Hoe kan je dit doen op een veilige manier?

Het waarborgen van correcte temperaturen van maaltijden die worden geconsumeerd in een horeca-inrichting is de verantwoordelijkheid van de uitbater. Indien de consument echter de restjes van zijn maaltijd meeneemt, wordt hij zelf verantwoordelijk voor  het goede beheer van die restjes.

Er is steeds meer aandacht voor het beperken van voedselverspilling. Zo bieden de restauranthouders hun klanten de mogelijkheid om dat wat ze niet ter plaatse hebben opgegeten, mee te nemen naar huis. Het FAVV steunt dit initiatief en is ervan overtuigd dat iedereen baat heeft bij minder voedselverspilling, maar het is belangrijk dat de voedselveiligheid gewaarborgd blijft...

Wat zijn de risico’s op het vlak van voedselveiligheid?
Maaltijden geserveerd in restaurants worden bereid voor onmiddellijke consumptie ter plaatse en niet om verder bewaard en/of nadien herop gewarmd te worden.

De restjes die worden meegenomen in een “doggy bag” of “Restorestje” kunnen de consument, bij slechte bewaring of verkeerd gebruik, blootstellen aan bepaalde microbiologische gevaren die tot een voedselvergiftiging leiden. De twee belangrijkste oorzaken van vergiftigingen zijn enerzijds een veel te hoge bewaartemperatuur, wat de ontwikkeling van bacteriën bevordert, en anderzijds kruisbesmetting tussen rauwe en gebakken levensmiddelen.

Het is dan ook belangrijk om de Restorestjes zo snel mogelijk in de koelkast te plaatsen en ze voldoende op te warmen vóór consumptie indien ze warm geconsumeerd moeten worden.

De verpakking moet geschikt zijn voor gebruik voor levensmiddelen.
Eerst en vooral moet de doos of de verpakking waarin de restjes worden verpakt, geschikt zijn voor gebruik voor levensmiddelen. Niet alle verpakkingsmaterialen zijn immers geschikt voor het bewaren
van alle soorten levensmiddelen. Het risico houdt verband met de migratie van chemische elementen van de verpakking naar het levensmiddel. Vette levensmiddelen kunnen bepaalde plasticverpakkingen aantasten en zure levensmiddelen kunnen aluminiumverpakkingen aantasten.

Anderzijds moet de consument, indien het levensmiddel moet worden opgewarmd, zich ook bewust zijn van het feit dat niet alle verpakkingen geschikt zijn voor het opwarmen van levensmiddelen in de microgolfoven.

De consument mag zijn restjes meenemen in een doos of een verpakking die hij zelf meebrengt. De restauranthouder moet dan erop toezien dat die verpakkingen niet voor besmetting zorgen in de keuken van het restaurant.

Welke informatie moeten de restauranthouders aan de consumenten verstrekken?
De horeca-uitbater moet correcte informatie geven aan de consument met betrekking tot het bewaren, het opwarmen en de houdbaarheidstermijn van de meegenomen Restorestjes.

Hierbij reeds enkele tips:
• Plaats de restjes zo snel mogelijk in de koelkast (max. 7°C), ten laatste binnen twee uur.
• Warm de restjes voldoende op vóór consumptie, bij een minimale temperatuur van 60°C.
• Bewaar de restjes niet langer dan maximaal 24 tot 48 uur, volgens het soort product.
• Vries de restjes niet in.
• Gebruik de verpakking van het Restorestje correct: is het geschikt voor voedsel? Kan het worden gebruikt in een microgolfoven?

Een gewaarschuwd consument is er twee waard!

Bron en tekst :  Logo FAVV