Kippenvlees: Hier de stukken van de Kipkippenvlees banner | vers en gebakken

Hun benamingen en de doeleinden

Kippenvlees = een bron van belangrijke natuurlijke voedingsstoffen!

Verse Kip - KippenborstKipfilet - Kippengyros - Kippenhaasje - Kippenbout - Kippendij - Kipkarbonade - Kippenkotelet - Dijfiletje - Dijvlees - Drumsteak - Kippenvleugels - Kip TV Sticks - Kippenoesters -  Sote l'ylaisseKippenlever - Kippenmagen - Kippenhartjes 


Verse kipVerse gehele kip

Geheel - Stukken - Bakken - Grillen - Stoven

Bereiding: Pan ( gesloten met deksel ) - Oven - Barbecue ( gesloten BBQ )

Met een verse kip bedoelen we de gehele onversneden kip. Een gebakken Kip is voor veel mensen op zondag een echte klassieker met een smakelijk en krokant korstje. In tal van varianten overal op het menu, maar wij houden van de klassieke wijze gebakken in de oven ( 10 min. aanbakken  in een voorverwarmde oven van 200 °C  en daarna nog +- 1 uurtje op 180 °C  en een 3 tal X overgieten met het braadvet ), BBQ ( gesloten )en in een stoofpot met je favoriete kruiden en wat zeezout. Aanbod: Is altijd aanwezig maar bestellen bij uw slager kan steeds.


Kippenborst

Supreme kipfilet (kipfilet met vel en vleugel)
of Kippenborst (dubbele kipfilet met vel)

Bakken - Grillen - Stoven

Bereiding: Pan ( gesloten met deksel ) - Oven - Barbecue ( gesloten BBQ )

Met een kippenborst bedoelen we de gehele onversneden borststuk met vel en zonder vleugels. Of 1/2 kippenborst met de vleugel eraan gebruiken voor in een stoofpotje zoals Coq au vin of andere. Komt zeker in tal van varianten overal op het menu, maar wij houden bij de klassieke wijze: kruiden en bakken in de oven ( 10 min. aanbakken  in een voorverwarmde oven van 200 °C  en daarna nog +- 1/2 uurtje op 180 °C  en een 2 tal X overgieten met het braadvet ), BBQ ( geslotenAanbod: Is altijd aanwezig maar bestellen bij uw slager kan steeds.


KipfiletKippenfilet zonder vele en been

Braden - Bakken - Grillen - Fondue

Bereiding: Pan - Oven - Grill - Barbecue - Fonduestel

Kipfilet is het borstdeel van de kip. Kenmerk van kipfilet is dat deze vetarm en licht verteerbaar is. Kies voor Kipfilets van kippen uit de vrije loop. Doordat deze kippen met veel ruimte gekweekt worden is het vlees van hoge kwaliteit en voller van smaak. Aangeboden in de ambachtelijke slagerij aan een duurdere prijs dan de opgefokte versie uit de grote distributieketen. We kunnen dit kruiden met peper, paprikapoeder, snuifje zeezout en bakken in de pan, oven, grill of Barbecue maar eveneens in stukjes in de fonduepan. Bak dit nooit te lang want dit moet sappig blijven en anders wordt dit droog van structuur. Aanbod: Is altijd aanwezig maar bestellen bij uw slager kan steeds.


KippengyrosKippengyros

Reepjesvlees - Bakken - Wokken

Bereiding: Pan ( liefst Wokpan ) - Wok

Kippengyros maken we van onze kippenfilets dewelke we in plakjes snijden en daarna in fijne reepjes. daarna kruiden we deze met kruiden naar eigen wens en smaak. Mengen dit samen met wat olijfolie, een weinig limoensap en een snuif donkere suiker. Laten dit een paar uur trekken in de frigo. Vervolgens mengen we net voor het bakken er onze groenten onder zoals: paprika, ajuin, champignons, sojascheuten, ananas in stukjes en zoveel andere varianten. Als alles goed gemengd kort afbakken in een Wokpan met flinke scheut warme dampende olijfolie in en zo krijg je een lekker en kruidig sappig gerecht. Weet het, het is terug een gerechtje met kip maar toch zo lekker en gezond. Aanbod: Is altijd aanwezig maar bestellen bij uw slager kan steeds.


KippenhaasjeKippenhaasjes

Bakken - Grillen - Barbecueën - Wokken

Bereiding: Pan - Grill - Barbecue - Wok

Het kippenhaasje is een zeer mager en licht verteerbaar stukje wit vlees van onze kip. Met een kippenhaasje serveer je een verfijnd stukje van de borstfilet. Dat je met kipfilet alle kanten op kan, ontdek je in vele recepten. Maar één van mijn lievelingsgerechten is gepaneerde kippenhaasjes. Meng wat paprikapoeder, tijm, peper, zeezout en flink wat Parmezaan kaas ( Grana Padano ) met Panko ( Japans paneermeel ).  Haal de kippenhaasjes door een losgeklopt ei en paneer deze af door de gekruide Panko. Verhit een flinke scheut olijfolie in een pan en bak de kippenhaasjes 2 à 3 min. aan alle kanten op een matig vuur. Serveer met paste en kersttomaatjes afgewerkt met basilicum, smakelijk. Aanbod: Is meestal aanwezig maar toch even bestellen bij uw slager is best.


KippenboutVerse kippenbouten

Geheel - Stukken - Bakken - Grillen - Stoven

Bereiding: Pan - Oven - Grill - Stoofpot - BBQ

Met de kippenbout wordt de volledige poot van de kip bedoeld, inclusief het rugstuk. De kippenbout is voor veel mensen een echte zondag klassieker. In tal van varianten overal op het menu, maar wij houden van de klassieke wijze gebakken in de pan, oven ( 30 min. in voorverwarmde oven van 200 °C ), grill en in een stoofpot met je favoriete kruiden en wat zeezout. Aanbod: Is meestal aanwezig maar bestellen bij uw slager kan steeds.


Kippendij / KipkarbonadeKippendij - Kip karbonade

Bakken - Grillen - Stoven

Bereiding: Pan - Oven - Grill - Stoofpot - BBQ

Met de Kippendij wordt het bovendeel v/d poot van de kip bedoeld, zonder het rugstuk. / Met de Kipkarbonade wordt het bovendeel v/d poot van de kip bedoeld, met het rugstuk. Deze stukken van onze kip is voor veel mensen een echte zondag klassieker. In tal van varianten overal op het menu, maar wij houden van de klassieke wijze gebakken in de pan, oven ( 30 min. in voorverwarmde oven van 200 °C ), grill en in een stoofpot met je favoriete kruiden en wat zeezout. Aanbod: Is meestal aanwezig maar bestellen bij uw slager kan steeds.


Kippenkotelet/ Dijfiletje (dijvlees)Kippenkotelet - Dijfiletje - Dijvlees van kip

Bakken - Grillen - Stoven

Bereiding: Pan - Oven - Grill - Stoofpot - BBQ

De "Kippenkotelet" halen we uit het bovenste gedeelte van de bil van de kip. Fijn vlees rond een beentje met veel smaak, dit is de kipkotelet. Het "dijfiletje" is het stukjes vlees van de dij van een kip, zonder vel. In wok gerechten bijvoorbeeld komt dijvlees iets beter tot zijn recht dan kipfilet: zo is dit vlees ook sappiger en bevat het meer aroma's wat de smaak ten goede komt in ons gerecht. Aanbod: Is meestal aanwezig maar bestellen bij uw slager kan steeds.


DrumsteakDrumsteaks- onderbout v/d kip

Bakken - Grillen - Stoven

Bereiding: Pan - Oven - Grill - Stoofpot - BBQ

De drumstick is ondertussen een welbekend stukje vlees geworden in de keuken. Het bestaat uit het onderste gedeelte van de bout van een kip. Hoewel de naam drumstick vooral geassocieerd wordt met vlees van kip kan in principe de onderbout  van ieder soort gevogelte gebruikt worden. De drumsteaks worden het best gedurende 1 nacht gemarineerd. We leggen daarna in een aluminium Barbecue schaaltje en bakken ze in de oven op 180 °C of op een matige BBQ gedurende 25 à 35 min. ( afhankelijk van het gewicht ), draai ze regelmatig is de boodschap. Aanbod: Is meestal aanwezig maar bestellen bij uw slager kan steeds.


Kippenvleugels / Kip TV SticksKippenvleugels - Kip TV Sticks

Bakken - Grillen - frituren

Bereiding: Pan - Oven - Grill - BBQ - Frituur

Kippenvleugels of Kip TV Sticks gebakken is een delicatesse, deze worden het best gedurende 1 nacht gemarineerd in een marinade naar keuze. We leggen deze in een aluminium Barbecue schaaltje en bakken ze in de oven op 180 °C of op een matige BBQ gedurende 25 à 35 min. ( afhankelijk van het gewicht ), draai ze regelmatig is de boodschap.  Kunnen ook gefrituurd worden op 180 °C gedurende een 7 tal min. Aanbod: Is meestal aanwezig maar toch even bestellen bij uw slager is best.


Kippenoesters / Sote l'ylaisseKippenoester - Sote l'ylaisse

Bakken - Grillen - Stoven

Bereiding: Pan - Oven - Grill - Stoofpot - BBQ

Kippenoesters - Sote l'ylaisse | Het is het lekkerste stukje wat de kip te bieden heeft. Deze Franse term hebben we te danken aan Napoleon. Die merkte dat de poelier geen kipfilet achterhielden, maar het klein stukje vlees net boven de aanhechting van de staart. Kenners, beschouwen de twee filetachtige stukjes erboven de mooiste en malste stukjes van het gevogelte. Niet alleen van kip of kuiken, maar ook van kalkoen of fazant. Deze Kippenoestertjes heten in het Engels ‘Oyster’, analoog aan het rund ( spinnenweb ) en in het Duits is de naam ‘pfaffenschnittchen’. Aanbod: Deze zal u altijd speciaal moeten bestellen bij uw slager en is zeker niet prijzig.


Kippen- Lever, Maag en HartKippen- lever, magen en harten

Bakken - Grillen - Stoven

Bereiding: Pan - Oven - Stoofpot

Heel wat mensen vinden kippenlevertjes misschien wansmakelijk, maar dat is onterecht. Het is een goedkoop product met een bijzondere smaak. We gebruiken het meestal om een paté te maken maar het kan ook als pastagerecht met champignons. Bak de kippenmagen met de knoflook kort in een hete pan. Kruid met peper en zout en 2 el gehakte dragon. Blus met 1 glas droge witte wijn. Laat ze verder stoven tot ze beetgaar zijn (eventueel bevochtigen met wat water). Zeer lekker met een zomerse frisse salade. Kippenhartjes: heb jij wel eens kippenhartjes gegeten? Het is de moeite waard om het eens te proberen. Het is smaakvol, gezond en in sommige landen een delicatesse. Aanbod: Deze zal u altijd speciaal moeten bestellen bij uw slager en zijn niet duur.