Rundvlees: Hier de stukken van het rundBelgisch rundvlees Wit Blauw

Hun benamingen en de doeleinden

Rundvlees = een bron van belangrijke natuurlijke voedingsstoffen!

Filet pure (runderhaas)KogelbiefstukGroothoofd - Dikke bilDunne lendeKleinhoofdGepelde biefstuk (1 ste keuze)Tussenrib (Zesrib)Côte à l'osPlatte bilFilet d'AnversNaaldjeBal van de schouderZenuwstukBavetteMiddenrif (Kraaibiefstuk, onglet, longhaas)Spinnenweb (Slagersbiefstuk)BorstlapNekDrierib (Stoofvlees 1 ste keuze) - Dunne BorstSoepvleesSchenkelTongMergpijpLeverNier - Hart 


Filet pure (Runderhaas)Filet Pure (runderhaas)

Chateaubriand - Tournedos - Biefstuk - Rosbief

Bereiding: Pan - Oven - Grill

Filet pure van het Belgische Wit-Blauw ras is veruit het malste stukje rundvlees en daarom ook het duurste stuk van het rund. Uw slager kan dit naar wens in Chateaubriand, Tournedos, Biefstuk of Rosbief versnijden. Aanbod: Best op voorhand bestellen bij uw slager daar het aanbod beperkt is.


Kogelbiefstuk (deel van het groothoofd)Kogelbiefstuk

Biefstuk - Rosbief - Tournedos - Rundbrochet

Bereiding: Pan - Oven - Grill

Kogelbiefstuk is een stukje rundvlees die we best bakken in de pan met roomboter en scheutje olijfolie, maar Uw slager kan dit ook naar wens in Biefstuk, Rosbief, Tournedos versnijden of er een Rundbrochet van maken. Aanbod: Matig, kan je altijd op voorhand bestellen bij uw slager, zo ben je zeker.


GroothoofdGroothoofd

Biefstuk - Rosbief  - Rundbrochet - Fondue

Bereiding: Pan - Oven - Grill - Fonduestel

Groothoofd is een stuk rundvlees die we best bakken in de pan met roomboter en scheutje olijfolie, maar Uw slager kan dit ook naar wens in Biefstuk, Rosbief, Fonduevlees versnijden of er een Rundbrochet van maken. Aanbod: Matig, kan je altijd op voorhand bestellen bij uw slager, zo ben je zeker.


Dikke Bil (zwarte plek)Dikke bil (zwarte plek)

Biefstuk - Rosbief  - Rundbrochet - Fondue

Bereiding: Oven - Pan - Grill - Fonduestel

De gedeelte v/d dikke bil (zwarte plek) bak en eet u het best saignant, om het à point te eten is het te droog, maar Uw slager kan dit ook naar wens in Biefstuk, Rosbief, Fonduevlees versnijden of er een Rundbrochet van maken. Aanbod: Goed, kan je altijd op voorhand bestellen bij uw slager, zo ben je zeker.


Dunne lendeDunne lende van de rug

Biefstuk 

Bereiding: Pan - Grill - Oven - Barbecue

De dunne lende is het magerste deel van de rug van het rund, zeer fijn van smaak (randje vet heeft extra smaak bij het bakken), maar Uw slager zal dit naar wens versnijden in Biefstuk dik of dun afhankelijk op welke wijze u het wenst te bereiden. Aanbod: Goed, kan je altijd op voorhand bestellen bij uw slager, zo ben je zeker.


KleinhoofdHet kleinhoofd

Chateaubriand - Tournedos - Biefstuk - Rosbief

Bereiding: Pan - Oven Grill - Barbecue

Het kleinhoofd is het stukje die de slager meestal gebruikt om er "Chateaubriand" uit te snijden, maar Uw slager kan dit ook naar wens in Tournedos - Biefstuk - Rosbief versnijden. Aanbod: Matig, kan je altijd op voorhand bestellen bij uw slager, zo ben je zeker.


Gepelde biefstuk (1 ste keuze)Gepelde biefstuk 1 ste keuze

Biefstuk - Fondue

Bereiding: Pan - Grill - Fonduestel

De gepelde biefstuk van 1 ste keuze zijn ontdaan van vet en zenuwen, worden meestal versneden in "Steaks" om te bakken in de pan, maar Uw slager kan dit ook naar wens in Fonduevlees versnijden. Aanbod: ruim, kan je altijd op voorhand bestellen bij uw slager, zo ben je zeker.


Tussenrib (Zesrib)Tussenrib

Biefstuk - Entrecôte

Cote à l'os

Bereiding: Pan - Grill - Barbecue

Uit de tussenrib snijdt Uw slager de bekende "Entrecote" of met been de "Côte à l'os", dit vlees heeft een kleine vetrand en is met een weinig vet dooraderd wat de smaak dan ook opwaardeert na het bakken of grillen. Aanbod: ruim, kan je altijd op voorhand bestellen (zeker in de zomer) bij uw slager, zo ben je zeker.


Platte bil Platte bil rund

Rosbief - Biefstuk - Potgebraad - Américain - Rundbrochet

Bereiding: Oven - Pan - Grill - Kookketel - Barbecue

De Platte bil is een stuk rundvlees dat we klassiek bakken als "Rosbief" in de oven of  in de kookketel als 'potgebraad", maar Uw slager kan dit ook naar wens in Biefstuk versnijden of er een Rundbrochet mee maken. Aanbod: Matig, kan je altijd op voorhand bestellen bij uw slager, zo ben je zeker.


Filet d'Anvers (Spier van de platte bil)Filet d'Anvers (muisstuk)

Rosbief - Biefstuk - Carpaccio - Rookvlees 

Bereiding: Oven - Pan - Grill - Barbecue - Kookketel

De filet d'Anvers is een stuk rundvlees dat als "Biefstuk" iets minder mals is, maar perfect gebruikt kan worden om "Carpaccio" van te snijden, Uw slager maakt van dit stuk vlees ook de licht gezouten en gerookte "filet d'Anvers" als beleg op de boterham. Aanbod: Matig, kan je altijd op voorhand bestellen bij uw slager, zo ben je zeker.


Naaldje (Het driehoekje)Het naaldje (driehoekje in de volksmond)

Rosbief - Steak - Rundbrochet

Bereiding: Oven - Pan - Grill - Barbecue

Het naaldje is een stuk rundvlees dat meestal als "Rosbief" of als gepelde van 1 ste keuze "Steak" verkocht worden en minder als biefstuk, maar Uw slager kan er ook een "Rundbrochet" van makenAanbod: Minder, kan je best op voorhand bestellen bij uw slager, zo ben je zeker.


Bal van de schouderBal van de schouder

Rosbief - Biefstuk - Rundbrochet - Potgebraad 

Bereiding: Oven - Pan - Grill - Barbecue - Kookketel

De bal van de schouder is een stuk rundvlees dat we klassiek bakken als "Rosbief" in de oven of  in de kookketel als 'potgebraad", maar Uw slager kan dit ook naar wens in Biefstuk versnijden of er een Rundbrochet mee maken. Aanbod: Matig, kan je altijd op voorhand bestellen bij uw slager, zo ben je zeker.


ZenuwstukZenuwstuk

Potgebraad - Stoofvlees - Biefstuk 

Bereiding: Pan - Grill - Kookketel 

Het zenuwstuk is een stuk rundvlees dat dikwijls als"Potgebraad" in de kookketel wordt klaargemaakt, maar Uw slager kan dit ook naar wens er een "Biefstuk" van snijden. Aanbod: Matig, kan je altijd op voorhand bestellen bij uw slager, zo ben je zeker.


BavetteBavette

Biefstuk - Filet americain

Bereiding: Pan

De bavette is een stukje rundvlees die we best aanbakken in de pan met roomboter en scheutje olijfolie en daarna in de oven op 100°C een 5 à 10 minuten laten verder garen, ondertussen kan u de groenten en aardappelen afwerken, Uw slager kan daar ook "Filet americain" van malen met de gehaktmolen. Aanbod: Weinig, kan je best altijd op voorhand bestellen bij uw slager, zo ben je zeker.


Middenrif (Kraaibiefstuk, onglet, longhaas)Middenrif (kraaibiefstuk)

Biefstuk - Stoofvlees (1 ste keuze)

Bereiding: Pan - Kookketel

Het middenrif "kraaibiefstuk" is een stukje biefstuk die we best aanbakken in de pan met roomboter en scheutje olijfolie en daarna in de oven op 100°C een 5 à 10 minuten laten verder garen, ondertussen kan u de groenten en aardappelen afwerken, Uw slager kan dit ook versnijden als stoofvlees van 1 ste keuze, is wel iets voller van smaak dan gewoon stoofvlees. Ook gekend onder de naam onglet "Onglet à l' échalotte" (longhaas) en klaargemaakt met sjalotjes en dunne frietjes. Aanbod: Weinig, kan je best altijd op voorhand bestellen bij uw slager, zo ben je zeker.


Spinnenweb (Slagersbiefstuk)Slagersbiefstuk (spinnenweb)

Biefstuk 

Bereiding: Pan

Spinnenweb "Slagersbiefstuk" is een stukje biefstuk dat niet vlug aan de klanten verkocht zal worden, Uw slager lust ook wel eens een biefstuk, maar dit stukje bevat wel wat zenuwen en zeer vol van smaak (harde vleessmaak). Aanbod: Weinig, kan je best altijd op voorhand bestellen bij uw slager, zo ben je zeker.


BorstlapBorstlap (soep)

Filet americain - Stoofvlees - Soepvlees 

Bereiding: Kookketel 

De borstlap is een stuk rundvlees dat ook als"jeugdvlees" gekend is, we gebruiken dit voor bouillon van te trekken, maar Uw slager kan dit ook naar wens in "Stoofvlees" snijden of er "Filet americain" van malen met de gehaktmolen. Aanbod: ruim, kan je altijd op voorhand bestellen bij uw slager, zo ben je zeker.


DrieribDrierib

Stoofvlees (1 ste keuze)

Bereiding: Kookketel 

De drierib is Stoofvlees van 1 ste keuze, meest gebruikte rundvlees voor het maken van de gekende Vlaamse "Stoverij".  Aanbod: ruim, kan je altijd op voorhand bestellen bij uw slager, zo ben je zeker.


NekNek (spiering)

Soepvlees - Filet americain - Stooflees (2 de keuze)

Bereiding: Kookketel 

De nek is rundvlees dat we als "Soepvlees (jeugdvlees)" kennen, we gebruiken dit meestal om bouillon van te trekken voor de soep, ook als 2 de keus stoofvlees om een "Stoofpotje" te maken, Uw slager kan daar "Filet americain" van malen met de gehaktmolen. Aanbod: ruim, kan je altijd op voorhand bestellen bij uw slager, zo ben je zeker.


Dunne Borst De dunne borst

Soepvlees - Stoofvlees - Filet americain - Gehakt

Bereiding: Kookketel - Braadpan (Le Creuset)

De dunne borst is een stuk rundvlees dat als"Soepvlees" gekend is, we gebruiken dit voor de bouillon te maken, ook voor een "Stoofpotje" te maken, Uw slager kan dit ook naar wens er "Filet americain" of "Gehakt" van malen met de gehaktmolen. Aanbod: ruim, kan je altijd op voorhand bestellen bij uw slager, zo ben je zeker.


Soepvlees zonder beenSoepvlees platte rib

Soepvlees - Gehakt

Bereiding: Kookketel 

Soepvlees met been is een stuk rundvlees dat we als "Soepvlees" meestal gebruiken, we gebruiken dit voor de bouillon te maken, maar Uw slager kan er  ook "Gehakt" van malen met de gehaktmolen. Aanbod: ruim, kan je altijd op voorhand bestellen bij uw slager, zo ben je zeker.


SchenkelSchenkel met been

Soepvlees - Gehakt - Stoofvlees

Bereiding: Kookketel 

Schenkel met been is een stuk rundvlees dat we als "Soepvlees" gebruiken, we gebruiken dit voor de bouillon te maken, maar Uw slager kan er  ook "Gehakt" van malen met de gehaktmolen. Aanbod: ruim, kan je altijd op voorhand bestellen bij uw slager, zo ben je zeker.


TongRundertong

Soep - Bouillon

Bereiding: Kookketel 

De tong dat we gebruiken voor een krachtige bouillon te maken, daarna gebruiken we de gepelde en opgekuist tong om onze  "Tong in maderasaus" mee te maken. Aanbod: vers weinig, diepvries ruim en kan je altijd op voorhand bestellen bij uw slager, zo ben je zeker.


MergpijpMergpijp

Bouillon - Soep 

Bereiding: Kookketel 

De mergpijp gebruiken we voor bouillon te maken voor de soep, het gekookte binnenste beendermerg smeren we op een geroosterde boterham, bestrooien met peper en zout. Dit is een delicatesse voor de liefhebbers.  Aanbod: Matig, kan je altijd op voorhand bestellen bij uw slager, zo ben je zeker.


LeverRundlever

Koken - Bakken

Bereiding: Kookketel - Pan

De lever snijden we in plakken van 1,5 cm dik om kortstondig te bakken in een pan (moet sappig blijven) en laten er ondertussen ook fijne uienringen bij bakken. De lever kan ook gekookt worden in licht gezouten water maar is vlug te droog. Aanbod: Matig, kan je altijd op voorhand bestellen bij uw slager, zo ben je zeker.


NierNier - Rund

Stoven

Bereiding: Stoofpot

De nier van het rund laten we best opkuisen door onze slager, er is enige kennis aan verbonden. Voor gebruik een uurtje in koud licht gezouten water leggen met een scheutje witte wijnazijn erbij, op die wijze zal je minder storende geur hebben bij het bereiden van een stoofpotjes met nieren. Aanbod: Weinig, kan je altijd op voorhand bestellen bij uw slager, zo ben je zeker.


HartHart - Rund

Bakken

Bereiding: Pan - Stoofpot

Het hart van het rund laten we opkuisen en in schijven van 1 cm snijden door onze slager, er is enige kennis aan verbonden. Voor gebruik een uurtje in koud licht gezouten water leggen, op die wijze zal het overtollige bloed weg zijn. Kan klaargemaakt worden in een pan of in een stoofpotje en serveren met brood. Aanbod: Weinig, kan je altijd op voorhand bestellen bij uw slager, zo ben je zeker.