Vitamine B5 

Vitamines B1, B2,B3, B5, B6, B8, B11, B12, C, D, E en vormen onder andere de bouwstenen van ons lichaam

Vitamine B5 of panthotheenzuur is een bouwsteen van een van de belangrijkste enzymen, het coenzym-A.

- Dit enzym speelt een rol in de stofwisseling van koolhydraten.

- Daarnaast is het betrokken bij de vorming van cholesterol en bepaalde hormonen.

- Deze vitamine komt vrijwel in alle levensmiddelen voor; vlees, groente, melk, aardappelen, brood.

- Als voorbeeld enkele producten met hun gehaltes aan vitamine B5

In onderstaande portie: In mg
Stuk gaar vlees (75 gram)1,1 mg
1 ei0,7 mg
1 snee volkorenbrood (35 gram)0,2 mg
Grote lepel gekookte groente (50 gram)0,1 mg
1 glas halfvolle melk (150 ml)0,5 mg
1 vrucht (120 gram)0,3 mg
Grote lepel peulvruchten0,2 mg

Bron : Nederlands Vitamine Informatie Bureau

- Dagelijks hebben we 4 tot 7 mg nodig.

- Tekorten zijn vrijwel niet vastgesteld. Een brandend gevoel aan de voetzolen en pijnscheuten die oplopen tot in de benen worden waarschijnlijk veroorzaakt door een tekort aan vitamine B5 gecombineerd met tekorten aan andere B-vitamines.

- Bij zeer hoge doseringen kan diarree optreden.


Bron :   WageningenUR