Vitamines
Mineralen
Vitamine B6
Vitamine B6 of pyridoxine verzorgt de omzetting van tryptofaan in nicotinamide (vitamine B3) en serotine.
- Ook is dit vitamine betrokken bij de eiwitstofwisseling en in mindere mate bij de vetstofwisseling. Verder is het een onmisbare stof bij de afweer, groei, bloedaanmaak en het zenuwstelsel.
- De behoefte aan vitamine B6 is verbonden aan de hoeveelheid eiwit die je eet.
- Vitamine B6 komt voor in vlees, vis, ei, peulvruchten, aardappelen en volkorenproducten en in mindere mate in melkproducten, fruit en groene groente. Bij zwangerschap is de behoefte eraan hoger vanwege het aanmaken van eiwitten voor de foetus en voor de moeder zelf.
- Als voorbeeld enkele producten met hun gehaltes aan vitamine B6
In onderstaande portie: | In mg |
Stuk gaar vlees (75 gram) | 0,25 mg |
1 ei | 0,03 mg |
Stuk gare vis (100 gram) | 0,23 mg |
1 snee bruinbrood (35 gram) | 0,054 mg |
1 gekookte aardappel (50 gram) | 0,125 mg |
Grote lepel gekookte bruine bonen (50 gram) | 0,044 mg |
Bron : Nederlands Vitamine Informatie Bureau
- De behoefte voor volwassenen is 1.1 tot 1.6 mg per dag.
- Bij een tekort ontstaan bij baby's stuiptrekkingen en gewichtsverlies. Bij ouderen zouden verwardheid en depressies optreden en in enkele gevallen bloedarmoede.
- Als iemand langdurig veel vitamine B6 heeft geslikt en ermee stopt moet hij dat langzaam afbouwen. Anders kunnen er deficiëntie verschijnselen ontstaan. Een overdosis kan zelfs aantasting van het zenuwstelsel veroorzaken.
Bron : WageningenUR