Vitamine E

Vitamines B1, B2,B3, B5, B6, B8, B11, B12, C, D, E en vormen onder andere de bouwstenen van ons lichaam

De wetenschappelijke naam van vitamine E is tocoferol.

- Deze naam komt uit het Grieks: 'tokos' is geboorte en 'phero' brengen. De betekenis is ontleend aan de invloed die deze op de voorplanting zou hebben, iets wat alleen in dieronderzoek is vastgesteld.

- Deze vitamine speelt een rol in rode bloedcellen en in celwanden van weefsels in ons lichaam. Ook beschermt ze de meervoudig onverzadigde vetten in het lichaam tegen oxidatie.

- Nieuw onderzoek geeft aan dat er mogelijk een rol is van de vitamine als antioxidant bij het verminderen van de kans op hart- en vaatziekten en (prostaat) kanker.

- Een antioxidant is een stof die zuurstof kan 'vangen' en zo de reactie van het zuurstof met andere stoffen tegengaat.

- Vitamine E komt voor in plantaardige olie, bijvoorbeeld sojaolie en zonnebloemolie, noten, volkerenproducten, zaden zoals sesamzaad en in eieren. Aan sommige dieetmargarines wordt vitamine E toegevoegd omdat het werkt als antioxidant. Vitamine E voorkomt het bederven van deze vetten en het onwerkzaam worden van de meervoudige onverzadigde vetzuren. Over het algemeen bevatten levensmiddelen met veel meervoudige onverzadigde vetzuren al van nature veel van deze vitamine.

- Als voorbeeld enkele producten met hun gehaltes aan vitamine E

In onderstaande portie:  In mg
1 eetlepel zonnebloemolie (15 gram) 11,4 mg
1 eetlepel dieet margarine (15 gram) 5,3 mg
Dieet halvarine voor 1 snee brood (5 gram) 0,8 mg
1 snee bruin brood (35 gram) 0,1 mg
1 vrucht (120 gram) 0,1 mg
Grote lepel gekookte groenten (50 gram) 0,1 mg
Handje noten (20 gram) 1,3 mg

Bron : Nederlands Vitamine Informatie Bureau

- Je hebt tussen de 8 en 10 mg vitamine E per dag nodig.

- Te vroeg geboren kinderen blijken nogal eens te weinig vitamine E in hun lijf te hebben. Afwijkingen aan het zenuwstelsel en een vorm van bloedarmoede treden dan op. Bij volwassenen komen tekorten alleen voor in combinatie met ernstige eetstoornissen in de vetvertering op. In dat geval loopt ook de opname van vitamine A, D en K gevaar.

- Vitamine E moet niet in grote mate ingenomen worden als je bloedverdunners gebruikt omdat het, het bloedverdunnende effect van de medicijnen kan versterken.


Bron :   WageningenUR