SELENIUM (Se)

Essentiële micronutriënten. 13 vitamines (A,C,D,E,K en 8 soorten vitamine B)  - In vet oplosbare vitaminen (A,D,E,K) - In water oplosbare vitaminen (B,C) Mineralen: calcium, chloor, fosfor, kalium, magnesium natrium en zwavel. Spoorelementen: chroom, fluor, ijzer, jodium, Kobalt, koper, mangaan, molybdeen, selenium, silicium, tin, vanadium en zink.

Selenium is een bouwsteen van een aantal enzymen in ons lichaam.

- De 15 milligram selenium in ons lichaam komt voornamelijk voor in de lever, de alvleesklier, het bloed en de nieren. Selenium is verder van belang voor een goede werking van de schildklierhormonen.

- Het bekendste enzym waarvan selenium deel uitmaakt is het gluthationperoxidase, dat als antioxidant zeer belangrijk is. Dit enzym kan de schade die ontstaat aan de celwanden door de schadelijke werking van zuurstof tegengaan.
Ook bindt selenium zware (giftige) metalen die in het lichaam terecht zijn gekomen en is daarom van belang bij het ontgiftigen van het lichaam.

- Selenium zit vooral in volkorenproducten, vlees, ei, melkproducten, groente en aardappelen. 

- Als voorbeeld enkele producten met hun gehaltes aan selenium.

In onderstaande portie:  In microgram*
1 snee volkorenbrood (35 gram) 1.4 microgram
Grote lepel zilvervliesrijst (gaar, 50 gram) 4.5 microgram
Stuk vlees gaar (75 gram) 11 microgram
Grote lepel gekookte groente (50 gram) 0.5 microgram

* 1 microgram = 1/1000 milligram

- De aanbevolen dagelijkse dosis van selenium bedraagt 75 microgram voor een gezonde volwassene. Selenium kan ook giftig zijn, bij een inname van 1 milligram per dag kunnen al vergiftigingsverschijnselen optreden. Een dergelijke hoeveelheid zullen we niet uit de voeding binnenkrijgen, maar wel bij het veelvuldig gebruik van speciale voedingssupplementen.
Een overdosis veroorzaakt het verlies van haar, nagels, tanden, huidafwijkingen en aandoeningen aan het zenuwstelsel.

- Een overmatige opname van selenium hoger dan 450 microgram per dag verraadt zich door de typische knoflookgeur van de adem.


Bron :   WageningenUR