Voeding; Weetjes en tips op Slagers Vlaanderen

Een samenvatting met belangrijke informatie over voeding.

Een bron van inspiratie voor iedereen die met voeding begaan is.

Voeding en veiligheidVijf sleutels voor veilig voedsel

Zomer! De mooie dagen komen eraan, de temperaturen stijgen…
Zorg dat het niet ook “het seizoen van de voedselvergiftigingen” wordt…
Bij zomerse temperaturen bederven voedingswaren nu eenmaal vlugger.
Het volstaat hiervoor 5 eenvoudige regels te volgen.

Lees hier meer ...

Vlees van bij de slager is gezond

Vlees is gezond

In het kader van een goede voeding is vlees vaak onderwerp van discussie. Een Belg op vijf zegt bepaalde vleessoorten of vleeswaren te mijden uit vrees voor de gezondheid (1). Over vlees worden echter nogal eens ongenuanceerde uitspraken gedaan die de consument wantrouwig maken tegenover een product dat nochtans waardevolle voedingsstoffen bevat. Ter ondersteuning van de voedingsvoorlichting zetten we de feiten over vlees op een rij.

Lees hier meer ...

Groenteschotel KoudGroente- en Fruitseizoenkalender

Eet jij je fruit liefst zo vers mogelijk? Wij ook! Ook groenten en fruit hebben hun seizoenen , kies dus volgens het seizoen! Hiervoor hebben we een handige seizoenskalender ontwikkeld met een overzicht van alle soorten seizoensfruit.

Een overzicht kan u vinden in op deze pagina:

Lader Bezig met laden...
EAD logo Duurt het te lang?

Opnieuw laden Laad het document opnieuw
| Open Openen in nieuwe tab


Winkel verstandig als u inkopen van voeding moet doen!

1 Voedselveiligheid - Winkel verstandig

Boodschappen doen is een bijna dagelijkse activiteit en we denken niet vaak na over hoe we onze voedselveiligheid het beste aanpakken. Nochtans heeft dit wel degelijk invloed op de voedselveiligheid en het is helemaal niet moeilijk om ervoor te zorgen dat uw aankopen in de beste omstandigheden verlopen.

Lees hier meer ...

Barbecueën veilig en gezond

Barbecueën: het kan veilig en gezond

Vorming schadelijke stoffen voorkomen bij het barbecueën

Als men zegt dat barbecueën ongezond kan zijn, dan heeft men het vooral over de PAK’s of voluit polycyclische aromatische koolwaterstoffen die worden gevormd bij het roosteren boven houtskool. Een juiste roostertechniek kan de vorming van giftige PAK’s tot een minimum beperken.

Lees hier meer ...

Barbecuetips - Op en rond de barbecueBarbecuetips

Barbecuetips - De zomer is de tijd van het jaar waarop iedereen volop probeert te genieten van de buitenlucht en de daarbij horende activiteiten. Eén van deze activiteiten is natuurlijk een traditionele zomerse barbecue, de gelegenheid bij uitstek om te genieten van een lekkere maaltijd al dan niet begeleid met enkele drankjes. Er is echter een keerzijde aan deze zomerse medaille: zomerse temperaturen zijn gunstig voor de ontwikkeling van allerlei micro-organismen, zeker in smakelijke vleesbereidingen.

Lees hier meer ...

U en uw koelkastuw koelkast

De koelkast hij is onmisbaar in uw keuken !

Hij is een dagdagelijks deel van uw gezin.
Maar hoe goed kent u uw koelkast?
Deze schitterende uitvinding voor uw comfort en voedselveiligheid is eigenlijk nog niet zo oud. Maar hoe bewaarde men vroeger dan voedsel, voor de koelkast bestond?

Lees hier meer ...

Smiley en de voedselveiligheidSmiley in de vleesverwerkende sector.

De vleesverwerkende sector beschikken over een autocontrolegids voor de beenhouwerij - spekslagerij die door de slagersbond van België is samengesteld in samenspraak met het FAVV goedgekeurd werd voor het bekomen van een smiley.
Deze gids zal worden gebruikt als basis voor de keuringen bij slagers, vleesverwerkende bedrijven en producenten van vleeswaren enz.

Wat is de "Smiley" ?

Lees hier meer ...

Bederf je zomerkamp nietBederf je zomerkamp niet !

Enkele tips om op kampvoedsel narigheden te vermijden.

“Honger... Honger...”
Een vaak gehoord woord wanneer je met jongeren op kamp bent.
Het ontbijt, middag- of avondmaal is dan ook van cruciaal belang om de batterijen terug op te laden.
Deze folder geeft aan leiders en kookploegen tips over voedselveiligheid voor wanneer je op weekend of op kamp vertrekt of wanneer je een eetfestijn organiseert.

Lees hier meer ...

Hond of huisdier toegelaten op restaurant?Mag mijn huisdier mee op restaurant of naar de winkel?

De uitbater van een restaurant heeft de keuze gezelschapsdieren (hond) in de verbruikszaal toe te laten of niet, maar mag een assistentiehond de toegang niet weigeren.
De gerant van een supermarkt, een slagerij of een viswinkel moet de toegang weigeren aan een gezelschapsdier, maar moet een assistentiehond toelaten.

Lees hier meer ...

Restjes van restaurantmaaltijd in Doggy Bag doenRestjes van een restaurantmaaltijd meenemen naar huis?

Hoe kan je dit doen op een veilige manier?

Het waarborgen van correcte temperaturen van maaltijden die worden geconsumeerd in een horeca-inrichting is de verantwoordelijkheid van de uitbater. Indien de consument echter de restjes van zijn maaltijd meeneemt, wordt hij zelf verantwoordelijk voor  het goede beheer van die restjes.

Lees hier meer ...

Melk, yoghurt en zuivelMelk en Yoghurt

De Invloed van verschillende parameters op het gehalte aan B-vitamines in melk en yoghurt.

In dit verslag voor het vak Literatuuronderzoek en rapporteren is gekeken naar de invloed van verschillende parameters op het gehalte aan B-vitamines in melk en yoghurt. De volgende vitamines behoren tot deze vitamine B groep: thiamine (vitamine B1), riboflavine (vitamine B2), niacine (vitamine B3), pantotheenzuur (vitamine B5), pyridoxine (vitamine B6), biotine (vitamine B7), foliumzuur (vitamine B11), cobalamine (vitamine B12) en orotinezuur (vitamine B13).

Lees hier meer ...

PROBIOTICA - Gezonde bacteriën De gezonde bacteriën en hun werking PROBIOTICA - Gezonde bacteriën

De gezonde bacteriën en hun werking :

De definitie van een probioticum is:

Probiotica een levend microbiologisch voedingssupplement, dat de gezondheid van de gastheer bevordert, door het microbiële evenwicht in de darm te verbeteren.
Het begrip probioticum (probiotisch) is afgeleid van het Griekse 'voor het leven' en heeft in de loop der tijd verschillende betekenissen gehad. In alle gevallen echter hield het een bacterieel product in dat de gezondheid zou stimuleren.

Lees hier meer ...

Vitamines en MineralenVitamines & Mineralen

Vitamines en mineralen leveren geen energie; toch zijn het essentiële voedingstoffen, of micronutriënten.
Dit betekent dat deze stoffen dagelijks met de voeding moeten worden ingenomen want het lichaam kan ze niet zelf aanmaken.

Lees hier meer ...

achtkalender 2017 – 2018 | Voor elke wildsoort is er een periode bepaald waarbinnen de jacht kan plaatsvinden. Jachtkalender 2019 – 2020

Voor elke wildsoort is er een periode bepaald waarbinnen de jacht kan plaatsvinden. Het Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de jachtopeningstijden in het Vlaamse Gewest van 28 juni 2013 bepaalt die opening- en sluitingstijden van de gewone en de bijzondere jacht. Een overzicht van de openingstijden kan u nalezen in op deze pagina:

Lader Bezig met laden...
EAD logo Duurt het te lang?

Opnieuw laden Laad het document opnieuw
| Open Openen in nieuwe tab


Van riek tot vork FAVV Meldpunt | Het voedselagentschap is ervoor u Het FAVV is er voor u... van riek tot vork !

De controle op voedselveiligheid gebeurt in België door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).

Het FAVV voert zijn controles in de grootst mogelijke onafhankelijkheid uit.

Lees hier meer ...

allergenen

Allergenen in de Voeding & Wat is een voedselallergie?

Een allergie is een abnormale reactie van het lichaam op een stof (allergeen genoemd) waaraan het lichaam bijzonder gevoelig is.
We spreken van een voedselallergie indien deze reactie zich herhaaldelijk voordoet bij de inname van voeding en/of een stof die wordt toegevoegd aan voeding. In het geval van een voedselallergie beschouwt ons immuniteitssysteem, dat geacht wordt ons te verdedigen tegen iedere aanval van buitenaf, bepaalde voedingsmiddelen als “vijandige” stoffen.

Lees hier meer ...

Eieren en gevogelte vlees

Eieren en gevogelte vlees

Eieren en gevogelte vlees op de Belgische markt zijn afkomstig van gezonde dieren !

Persmededeling 4 november 2005 van FAVV

- De aanwezigheid van het H5N1-vogelgriepvirus in delen van Europa heeft de publieke bezorgdheid omtrent de voedselveiligheid van gevogeltevlees en eieren aangewakkerd. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) stelt dat er op dit ogenblik geen aanwijzingen zijn dat de consumptie van voedsel zoals gevogeltevlees en eieren het vogelgriepvirus op de mens kan overgedragen.

Lees hier meer ...

levensmiddelenmicrobiologieLevensmiddelenmicrobiologie

Historisch overzicht en introductie tot de levensmiddelenmicrobiologie.

Door Siemen Schoustra, 1998.

- Onderdeel van het dictaat Inleiding Levensmiddelenmicrobiologie, Wageningen Universiteit. Al eeuwen lang wordt de mens geconfronteerd met de aanwezigheid van micro-organismen in levensmiddelen. Aan de ene kant maakt de mens gebruik van micro-organismen bij het bereiden en langer houdbaar maken van levensmiddelen en aan de andere kant kunnen micro-organismen bederf veroorzaken.

Lees hier meer ...

E-nummers of additievenE-nummers & hun waarde vind je hier!

E-nummers zijn door de EU goedgekeurde hulpstoffen.

Van levensmiddelen wordt verwacht dat ze een bepaalde houdbaarheid en kwaliteit hebben. Hieronder vallen onder andere de kleur, de houdbaarheid en het uiterlijk.

Lees hier meer ...

Onzinvitamines die niet in aanmerking komen voor onze gezondheidOnzinvitamines

Welke ''zijn er onzinvitamines"?

- Onzinvitamines zijn stoffen die onterecht als vitamines zijn aangeprezen, maar geen vitamine zijn.
-Vitamines zijn onmisbaar voor het lichaam kunnen niet door het lichaam aangemaakt worden en komen normaal in de voeding voor.

Lees hier meer ...

Slechte bacteriën - Welke bacteriën veroorzaken het meest frequent voedselgerelateerde ziekten? Slechte bacteriën

Welke bacteriën veroorzaken het meest frequent voedselgerelateerde ziekten?

Veel bacteriën veroorzaken voedselgerelateerde ziekten (voedselinfecties/voedselvergiftiging). Onderstaande bacteriën zijn verantwoordelijk voor het merendeel van de gevallen:

Lees hier meer ...

SchimmelgiffenSchimmelgiffen

Schimmelgiffen een gevolg van watertoevoeging aan onze voedingsmiddelen?

- De problemen inzake schimmelgiffen en voedselveiligheid worden vooral geassocieerd met de mogelijke aanwezigheid van chemische contaminanten als gevolg van pesticidegebruik, milieuverontreiniging of, zoals afgelopen zomer, door malafide praktijken.

Lees hier meer ...