Vitamine B12 

Vitamines B1, B2,B3, B5, B6, B8, B11, B12, C, D, E en vormen onder andere de bouwstenen van ons lichaam

Vitamine B12 of cobalamine is samen met foliumzuur (vitamine B11) betrokken bij het aanmaken van DNA en RNA, ons erfelijk materiaal.

- Om vitamine B12 op te nemen is er een stof (de 'intrinsieke factor') uit het maagslijmvlies nodig. Deze stof activeert het vitamine waarna het in de dunne darm opgenomen kan worden.

- Vitamine B12 is nodig om foliumzuur (vitamine B11) vrij te maken uit de cellen. Zodat foliumzuur rode bloedcellen kan aanmaken. Verder is het nodig voor een goede werking van het zenuwstelsel.

- Levensmiddelen die veel vitamine B12 bevatten zijn vlees, melkproducten, ei en vis. Plantaardige producten bevatte dit vitamine niet. Wel bevat zeewier veel vitamine B12 maar in die vorm kunnen we het niet of nauwelijks opnemen. Bij gezonde mensen is er een voorraad voor 3 jaar aanwezig in de lever.

 

- Als voorbeeld enkele producten met hun gehaltes aan vitamine B12

In onderstaande portie:  In microgram
Plak kaas (20 gram) 0,3 microgram
Stuk gaar varkensvlees (75 gram) 3 microgram
1 ei (50 gram) 0,6 microgram
1 glas halfvolle melk (150 ml) 0,6 microgram
Stuk gaar kabeljauw (100 gram) 2 microgram

Bron : Nederlands Vitamine Informatie Bureau

- Per dag hebben we 1 tot 2.5 microgram (1 microgram = 1/1000 milligram) nodig.

- Tekorten kunnen voorkomen om uiteenlopende redenen. Mensen die lijden aan een chronische maagvliesontsteking of mensen bij wie de maag geheel of gedeeltelijk is weggehaald. Of bij mensen bij wie het maagslijmvlies beschadigd is geraakt. Deze mensen kunnen de 'intrinsieke factor' niet meer aanmaken en dus geen vitamine B12 meer opnemen.

- Ook bij vegetariërs en veganisten kunnen tekorten voorkomen.

- Tekorten veroorzaken bloedarmoede, afwijkingen aan het zenuwstelsel en de slijmvliezen van bijvoorbeeld de maag. Alleen het toedienen van injecties met vitamine B12 helpt dan echt.

- Het lichaam heeft een mechanisme waardoor het er voor zorgt dat er niet teveel vitamine B12 wordt opgenomen.


Bron :   WageningenUR