Mineralen
Vitamines
KOPER (Cu)
Koper is een belangrijk spoorelement, dat betrokken is bij een groot aantal enzymreacties in ons lichaam.
- Koper is tevens deel van het donkere pigment van de huid en het haar. Ook is koper betrokken bij de vorming van de rode bloedcellen.
- Ons lichaam bevat ongeveer 100 milligram koper, waarvan het grootste deel voorkomt in de lever en het skelet. Bloed en spieren bevatten maar weinig koper.
- De zinkopname gaat ten koste van de koper opname.
- Koper halen we uit aardappelen, volkorenproducten, fruit, vlees, vis, ei, groente, snoep en dranken die chocolade bevatten. Ook het drinken van koffie en thee levert koper op.
- Als voorbeeld enkele producten met hun gehaltes aan koper.
In onderstaande portie: | In mg |
1 vrucht (120 gram) | 0,07 mg |
Stuk gaar vlees (75 gram) | 0,14 mg |
1 snee volkoren brood (35 gram) | 0,05 mg |
Grote lepel gekookte groente (50 gram) | 0,02 mg |
- Per dag heb je tussen de 1.0 en 1.5 milligram koper nodig.
- Een tekort aan koper veroorzaakt bloedarmoede.
- Als iemand extreem veel koper binnenkrijgt ontstaat irritatie van de darmslijmvliezen met als gevolg misselijkheid, braken en diarree. Dit kan leiden tot niet meer kunnen plassen, lage bloeddruk en coma.
- Een ander bijverschijnsel van teveel koper, is dat het de opname van andere spoorelementen, met name zink, tegengaat.
Bron : WageningenUR