KOPER (Cu)

Essentiële micronutriënten. 13 vitamines (A,C,D,E,K en 8 soorten vitamine B)  - In vet oplosbare vitaminen (A,D,E,K) - In water oplosbare vitaminen (B,C) Mineralen: calcium, chloor, fosfor, kalium, magnesium natrium en zwavel. Spoorelementen: chroom, fluor, ijzer, jodium, Kobalt, koper, mangaan, molybdeen, selenium, silicium, tin, vanadium en zink.

Koper is een belangrijk spoorelement, dat betrokken is bij een groot aantal enzymreacties in ons lichaam.

- Koper is tevens deel van het donkere pigment van de huid en het haar. Ook is koper betrokken bij de vorming van de rode bloedcellen.

- Ons lichaam bevat ongeveer 100 milligram koper, waarvan het grootste deel voorkomt in de lever en het skelet. Bloed en spieren bevatten maar weinig koper.

- De zinkopname gaat ten koste van de koper opname.

- Koper halen we uit aardappelen, volkorenproducten, fruit, vlees, vis, ei, groente, snoep en dranken die chocolade bevatten. Ook het drinken van koffie en thee levert koper op.

- Als voorbeeld enkele producten met hun gehaltes aan koper.

In onderstaande portie:  In mg
1 vrucht (120 gram) 0,07 mg
Stuk gaar vlees (75 gram) 0,14 mg
1 snee volkoren brood (35 gram) 0,05 mg
Grote lepel gekookte groente (50 gram) 0,02 mg

- Per dag heb je tussen de 1.0 en 1.5 milligram koper nodig.

- Een tekort aan koper veroorzaakt bloedarmoede.

- Als iemand extreem veel koper binnenkrijgt ontstaat irritatie van de darmslijmvliezen met als gevolg misselijkheid, braken en diarree. Dit kan leiden tot niet meer kunnen plassen, lage bloeddruk en coma.

- Een ander bijverschijnsel van teveel koper, is dat het de opname van andere spoorelementen, met name zink, tegengaat.


Bron :   WageningenUR