Voeding en eten


Bederf je zomerkamp niet !

Enkele tips om op kampvoedsel narigheden te vermijden.

Bederf je zomerkamp niet“Honger... Honger...”
Een vaak gehoord woord wanneer je met jongeren op kamp bent.
Het ontbijt, middag- of avondmaal is dan ook van cruciaal belang om de batterijen terug op te laden.
Deze folder geeft aan leiders en kookploegen tips over voedselveiligheid voor wanneer je op weekend of op kamp vertrekt of wanneer je een eetfestijn organiseert.

1. Persoonlijke hygiëne
- Was je handen steeds met zeep voor je begint te werken met voeding, zeker wanneer je van het toilet komt.
- Draag propere kledij tijdens het bereiden van maaltijden, bind lange haren samen en draag geen sieraden aan de handen of polsen.
- Bereid geen etenswaren als je ziek bent (grieperig, buikloop, braken…). Blijf in dat geval beter weg uit de keuken.
- Dek wondjes aan handen en onderarmen af met een pleister.

2. Inkoop en levering
- Controleer de uiterste gebruiksdatum.
- Controleer de temperatuur: kijk eens op de thermometer in het koelmeubel van je supermarkt.
- Let er op dat de verpakking niet beschadigd is. Bij beschadiging verliest de verpakking zijn beschermende werking en is de houdbaarheidsdatum niet meer geldig.
- Leg bederfbare producten (vlees, vis, gehakt, gevogelte…) na aankoop zo snel mogelijk in de koelkast. Let erop dat de temperatuur tijdens het transport niet te hoog oploopt.

Voedselveiligheid eten op kamp3. Bewaring en opslag
- Zorg dat ongedierte niet bij de voorraad kan. Gebruik bijv. afgesloten bakken of bewaar de voeding in een afgesloten ruimte.
- Plaats voedingsmiddelen niet rechtstreeks op de grond.
- Lees dagelijks de temperatuur af van je koelkast en diepvriezer via een display of losse thermometer (zie tabel met bewaartemperaturen). Schiet onmiddellijk in actie als de temperatuur te hoog is.
- Beschik je niet over een koelkast, werk dan met minder bederfelijke producten zoals bijv. tonijn in blik, spaghettisaus in bokaal, salami, smeerkaas, confituur, verse groenten… m.a.w. producten die je op kamertemperatuur kan bewaren.
- Bewaar vers geleverde vis of vlees waarop geen houdbaarheidsdatum vermeld is niet langer dan één dag.
- Hou rauwe en ongewassen producten gescheiden van bereide producten, dek daarom alle bereide producten in je koelkast zo veel mogelijk af.
- Een geopend blik gebruik je best volledig op. Resten voeding doe je in een proper
recipiënt en plaats je in de koelkast.

Tabel aanbevolen bewaartemperatuur
Bewerkte groeten en fruit : 7°C
Vlees                     : Max 7°C
Gevogelte, gehakt en vis  : Max 4°C
Diepvriesproducten        : - 18°C
Volg de instructies op verpakkingen i.v.m. de bewaartemperatuur

Eten bereiden en voedselveiligheid.4. Bereiding
- Ruimtes waar met voeding gewerkt wordt moeten proper zijn, zodat er geen vuil of stof op de voeding terecht komt.
- Zorg voor water, zeep en een hygiënisch handdroogmiddel zoals bijv. een papierrol (geen handdoeken), zodat de handen gewassen en gedroogd kunnen worden.
- Gebruik alleen drinkbaar water voor de bereiding van maaltijden, het wassen van de handen, de vaat en het poetsen van de keuken.
Pas op met het gebruik van tuinslangen om water aan te voeren, zij mogen alleen gebruikt worden voor drinkbaar water.
- Gebruik verschillende snijplanken en keukenmateriaal (bijv. messen) voor vlees, vis, groenten, rauwe en bereide producten of was dit materiaal tussendoor zeer grondig af.
- Ontdooi diepgevroren producten in de koelkast en zorg ervoor dat het dooivocht niet op andere producten komt. Een aantal producten hoef je zelfs niet te ontdooien voor bereiding.
- Zorg ervoor dat je vlees en vis goed doorbakt voor je ze opdient.
Pas vooral op met varkensvlees, gehakt en gevogelte.
- Koud blijft koud
Bewaar koude gerechten tot aan de consumptie bij een temperatuur van hooguit 7°C. Dus opgelet met pastasalade!
- Warm blijft warm
Zorg dat warme gerechten minstens op een temperatuur van 60°C blijven of koel ze zo snel mogelijk af tot 7°C.
- Als je eieren gebruikt, gooi de schalen dan meteen weg, maak je werktafel weer proper en was je handen.
- Was de vaat met heet water en zeep.

5. Afval
- Hergebruik geen etensresten die van tafel terugkomen. Gooi deze meteen weg.
- Gooi bederfbare producten die langer dan 2 uur buiten de koelkast geweest zijn weg!
- Zet afvalcontainers niet in de buurt van de plaats waar voeding bereid of opgeslagen wordt.

6. Gouden tips
- Controleer de houdbaarheidsdatum.
- Let erop dat de temperatuur tijdens transport naar de kampplaats niet te hoog oploopt.
- Ruimtes waar met voeding gewerkt wordt, moeten proper zijn.
- Was je handen regelmatig.• Koud blijft koud < 7°C.
- Warm blijft warm > 60°C of wordt snel afgekoeld tot < 7°C.
- Ontdooi diepvriesproducten in de koelkast.
- Vlees en vis goed doorbakken.
- Heb bij het opstellen van het menu aandacht voor je mogelijkheden.Beschik je niet over een koelkast, werk dan met minder bederfbare producten.
- Eten klaar, eten maar! Zorg ervoor dat de tijd tussen bereiding en consumptie zo kort mogelijk is.
- Ontsmet de toiletten met bleekwater als er zieke personen (buikloop, braken…) aanwezig zijn.

Hoe maak ik de juiste verdunning bleekwater?
Bleekwateroplossing 10° : 32 ml / liter water
Bleekwateroplossing 12° : 26 ml / liter water
Bleekwateroplossing 15° : 20 ml / liter water
Bleekwateroplossing 20° : 16 ml / liter water

Bron en teksten uit folder kamp nl:  Logo FAVV