Lamsvlees: Hier de stukken van het Lam
Hun benamingen en de doeleinden
Lamsvlees = een bron van belangrijke natuurlijke voedingsstoffen!
Lamsbout - Lamszieltje - Lamssneden - Reepjes lamsvlees - Lamskotelet - Lamskroon - Lamsfilet - Lamszadel - Lamshaas - Lage ribstuk (Carré) - Lamsnek - Lamsragout - Lamsnavarin - Lamsborst - Lamsrollade - Lamsschouder - Lamsshoarma - Lamstongetje
Lamsbout (gigot d'agneau)
Gebraad - Sneden - Reepjes - Grillen - Stoven
Bereiding: Pan - Oven - Grill - Stoofpot
Lamsbout is voor veel mensen de echte Paasklassieker: "gigot d’agneau". In tal van varianten overal op het menu, maar wij houden van de klassieke wijze met grove mosterd, veel knoflook en kruiden uit de Provence.
Zo’n lamsbout maken we gewoon in de oven klaar op 180 °C, het enige minpuntje is eigenlijk het bot bij het snijden, maar uw slager kan deze vooraf uitbenen als u dat wenst. Lamsbout op z’n Paasbest. Aanbod: Best op voorhand bestellen bij uw slager daar het aanbod beperkt is.
Lamszieltje (lamsrump)
Gebraad - Sneden - Grillen
Bereiding: Pan - Oven - Grill
Het lamszieltje is een mager stuk vlees uit de lamsbout en wordt gezien als het lekkerste stukje vlees van het lam. Dit bolvormig stuk bevindt zich aan de bovenzijde van de lamsbout, het gaat hier om het verbindingsstuk tussen bout en rug.
Het is een typisch Engelse versnijding, die men hier in België niet vlug aantreft. Aanbod: Best op voorhand bestellen bij uw slager daar het aanbod beperkt is.
Lamssneden (met been)
Sneden - Dikke plakken
Bereiding: Pan - Grill
De sneden van de lamsbout kunnen we klaar maken op verschillende manieren. Een klassieker is ze aanbakken in een pan met oliefolie en een klontje roomboter gedurende 1 à 2 minuten langs beide zijden en deze kruiden met peper, zout, rozemarijn en look (naar smaak). Daarna bestrooien met fijn gehakte zongedroogde tomaten en wat geraspte half belegen kaas en daarna even in een voorverwarmde oven van 180 °C plaatsen tot de kaas goed gesmolten is. Aanbod: Matig, kan je altijd op voorhand bestellen bij uw slager, zo ben je zeker.
Lamsreepjes
Reepjesvlees - Pitta - Shoarma
Bereiding: Pan - Wok - Gourmet - Tepan Yaki
Lamsreepjes kunnen we ook zelf voorbereiden: Sjalot en knoflook pellen en fijn hakken, verse oregano blaadjes fijnhakken. De lamsreepjes in een schaal met een flinke scheut olijfolie leggen en deze flink bestrooien met paprikapoeder, zout, peper, sjalot, knoflook en de oregano vervolgens goed door elkaar scheppen en minstens 1 uur afgedekt in koelkast laten rusten voor gebruik. Aanbod: Matig, kan je altijd op voorhand bestellen bij uw slager, zo ben je zeker.
Lamskotelet
Braden - Grill - Barbecue
Bereiding: Pan - Grill - Barbecue
Een lamskotelet is het favoriete stukje vlees van veel mensen omdat het mals en sappig is. Het straalt ook iets feestelijk uit en bovendien is peuzelen toegestaan. Wat smaakt er beter dan een gebakken lamskoteletje op de BBQ met een mengeling van verschillende kruiden en specerijen, puree en wortelen. Aanbod: Goed, kan je altijd op voorhand bestellen bij uw slager, zo ben je zeker.
Lamskroon
Braden - Grill - Barbecue
Bereiding: Pan - Grill - Oven - Barbecue
Een lamskroon is het favoriete stukje vlees van veel mensen omdat het mals en sappig is. Het straalt ook iets feestelijk uit en bovendien is peuzelen toegestaan. Wat smaakt er beter dan een lamskroon in de oven met een heerlijke kruidenkorst, wij serververen daarbij een aardappel-groentegarnituur en een zalig portsausje. Opgelet: wel in zijn geheel bakken en pas daarna versnijden Aanbod: Goed, kan je altijd op voorhand bestellen bij uw slager, zo ben je zeker.
Lamsfilet
Braden - Grill - Barbecue
Bereiding: Pan - Grill - Barbecue
Een lamsfilet is mals en sappig als men het op de juiste manier gaat bereiden. Kruiden met peper v/d molen en snuifje zeezout. Bak de gekruide lamsfilet aan beide zijden gedurende 2 à 3 minuten bruin in een pan met wat roomboter en olijfolie, vervolgens stukjes appel aan toevoegen en deze even laten meebakken tot ze gekleurd zijn. Nu blussen we de pan met wat water, een scheutje balsamicoazijn en een eetlepel honing, verder nog een flink scheutje verse room, wat fijn gehakte tijmblaadjes aan toevoegen en alles laten inkoken tot het een gebonden saus wordt. Serveer de lamsfilet met de saus en gekookte pasta. Aanbod: Goed, kan je altijd op voorhand bestellen bij uw slager, zo ben je zeker.
Lamszadel
Braadstuk - Ribfilets met of zonder been - Barbecue
Bereiding: Pan - Oven - Grill - Barbecue
Het lamszadel is een kwalitatief stukje lamsvlees, het bevat twee lamshaasjes en twee rugfilets en is voorzien van been wat voor extra smaak zorgt bij het braden. Lamszadel is uitermate geschikt om in de oven klaar te maken en het betere stuk van het lam. Om te grillen: ribfilets, enkel of dubbel, met of zonder been. De filet kan ook losgesneden en opgerold worden. Aanbod: Matig, kan je altijd op voorhand bestellen bij uw slager, zo ben je zeker.
Lamshaas
Bakken - Grill - Barbecue
Bereiding: Pan - Grill - Barbecue
Het lamshaasje is sappig en zeer mals op voorwaarde dat het juist klaar gemaakt is. Mijn favoriet is lamshaasje met honing en tijm. Neem een kommetje met wat bloem en meng er wat peper en zout onder, vervolgens nemen we de lamshaasje en strooien er wat tijmblaadjes over en strijken deze in met wat honing, daarna door de bloem halen. We bakken de haasjes in een pan met olijfolie en een klontje roomboter gedurende een paar minuten. Nu de pan blussen met scheutje fond en voegen er wat room aan toe, laten inkoken en afkruiden met peper en zout. Serveren met groeten en aardappelen (maak wel dat deze laatste al klaar staan voor je aan het bakken begint) Aanbod: Weinig, kan je best op voorhand bestellen bij uw slager, zo ben je zeker.
Lams lage ribstuk (carré)
Grill - Stoven - Gebraad - Barbecue
Bereiding: Pan - Oven - Stoofpot - Grill - Barbecue
Het lage ribstuk van het lam (ook carré genoemd) bestaat uit de bovenste 5 ribbetjes die zich in het verlengde van de nek bevinden. Bij het wegsnijden van de lamsschouder komen deze te voorschijn. Dit lage ribstuk kan perfect gebruikt worden voor de bereiding van een heerlijk stoofpotje, maar ook losgesneden van elkaar lekker op de barbecue en door zijn iets vettigere structuur zeer smaakvol. Aanbod: Matig, kan je altijd op voorhand bestellen bij uw slager, zo ben je zeker.
Lamsnek
Stoven - Gebraad (ontbeend en gevuld met farce) - Gehakt
Bereiding: Kookketel - Stoofpot
Lamsnek, het ideale stuk lamsvlees voor slow cooking. De lamsnek, die ik persoonlijk als het allerlekkerste stuk van het lam noteer, er zit niet veel vlees aan de nek maar het is zo waanzinnig lekker en vol van smaak in een stoofpotje. Lamsnek gestoofd met salie, knoflook en tomaten is een aanrader. Aanbod: Matig, kan je altijd op voorhand bestellen bij uw slager, zo ben je zeker.
Lamsragout (Navarin)
Stoven - Koken
Bereiding: Kookketel - Stoofpot
Voor lamsragout gebruiken we het vlees van de schouder, de nek of de borst in stukken gesneden en het best zo vers mogelijk aankopen bij uw slager. Vraag zeker aan je slager welke delen van het lam in de ragout verwerkt zijn. Zo kan je de bereidingstijd goed inschatten. Tagliatelle met lam en Belgische schapenkaas is een van mijn favorieten. Aanbod: Matig, kan je altijd op voorhand bestellen bij uw slager, zo ben je zeker.
Lamsborst (Lamsrollade)
Stoven - Braden - Grillen
Bereiding: Stoofpot - Oven - Grill
De lamsborst kan men met been laten versnijden in stukken om te gebruiken in een stoofpotje. Maar ontbeend en opgekuist door uw slager is dit het perfecte stuk lamsvlees om een rollade van te maken al dan niet met een vulling van lamsgehakt met fijne kruiden in vermengd. Vraag het anders aan uw ambachtelijke slager die zal dit met liefde en vakmanschap doen voor u als klant. Aanbod: Matig, kan je altijd op voorhand bestellen bij uw slager, zo ben je zeker.
Lamsschouder (Rollade)
Stoven - Braden - Grillen - Gehakt
Bereiding: Stoofpot - Oven - Grill
Met de lamsschouder kan je alle kanten op in de keuken, als gebraad, in een stoofschotel of ragout, maar het meest gekende is een lamsschouder op zijn geheel met been of u kan kiezen ontbeend en als rollade opgebonden (dit laatste kan u best aan uw slager uw vakman vragen). Dit stuk lamsvlees is zeer vol van smaak en goedkoper dan de lamsbout. Aanbod: Matig, kan je altijd op voorhand bestellen bij uw slager, zo ben je zeker.
Lamsshoarma
Reepjesvlees
Bereiding: Pan - Wok
Shoarma bestaat uit reepjes gekruid lamsvlees, te vergelijken met Griekse gyros, Turkse döner kebab of Mexicaanse taco al pastor. Het wordt gemarineerd in azijn en kruiden als djintan, kardamon, kaneel en nootmuskaat. Shoarma wordt geserveerd in een pitabroodje met een saus zoals tzaziki (Grieks), cacık (Turks) of naar smaak natuurlijk tahini, knoflook, mayonaise of een pepersaus. Aanbod: Matig, kan je altijd op voorhand bestellen bij uw slager, zo ben je zeker.
Lamstongetjes
Koken
Bereiding: Kookketel - Stoofpot
Neem een kookketel met kokend water en doet er wat prei, selder, ajuin, tijm, laurier, peper en zout in samen met de lamstongetjes. Breng dit aan de kook en schuim eerst eens goed af en laat vervolgens alles zachtjes koken gedurende 2 uur (als je gemakkelijk door het puntje van de lamstongetjes kan knijpen zijn deze gaar). Als de lamstongetjes gaar zijn nemen we ze uit de bouillon en pellen deze met een keukenmesje. Zeef daarna de bouillon in een andere pot en zet deze terug op het vuur, voeg er wat gesneden champignons, look en wit van prei aan toe en laat alles opkoken, vervolgens ruim wat room bijgieten alsook de in twee gesneden lamstongetjes en roer dit alles eens goed door elkaar. We laten dit wat inkoken tot we enige binding krijgen en werken af met een garnituur van blokjes tomaat, gehakte peterselie en een weinig citroensap en opdienen maar. Aanbod: Weinig, kan je best op voorhand bestellen bij uw slager, zo ben je zeker.
Voor vlees vers en fijn moet U bij uw slager zijn!