Veilig voedsel de vijf sleutels voor de veilige voeding in uw keukenVijf sleutels voor veilig voedsel

Zomer! De mooie dagen komen eraan, de temperaturen stijgen…
Zorg dat het niet ook “het seizoen van de voedselvergiftigingen” wordt…
Bij zomerse temperaturen bederven voedingswaren nu eenmaal vlugger.
Het volstaat hiervoor 5 eenvoudige regels te volgen.

Hou het proper en was je handen1 Hou het Proper !
Waarom?
- Was je handen voor je eten klaarmaakt en na elke toiletbezoek Zorg voor een propere keuken: werktablet, fornuis, snijplanken,  …
- Was je handen voor je eten klaarmaakt en na elke toiletbezoek Zorg voor een propere keuken: werktablet, fornuis, snijplanken,  …
- Reinig regelmatig de koelkast: met warm water en zeep, een keer per maand is een goed ritme, ontsmet als het nodig is.
- Reinig regelmatig de diepvries: want ijsaanslag is nadelig voor de koeling en neemt bovendien plaats in, één keer per jaar wordt aanbevolen.
- Gebruik proper bestek en servies.
- Reinig na elk gebruik de grill van de BBQ.
- Zorg dat huisdieren niet in aanraking kunnen komen met het eten dat je bereidt.
- Vermijd insecten in de keuken en berging, let zeker op in de zomer als ramen en deuren openstaan

Vlees ver van het mes2 Hou rauwe en bereide voedingsmiddelen apart !
Waarom?
- Gebruik niet dezelfde werkplanken en messen voor het bereiden van bv rauwe kip en groenten. Je wast ze best af tussen elke bereiding.
- Gebruik niet dezelfde werkplanken en messen voor het bereiden van bv rauwe kip en groenten. Je wast ze best af tussen elke bereiding.
- Gebruik het bord of de schaal waarop rauw vlees heeft gelegen niet voor gebakken vlees, om alle risico op kruisbesmetting te vermijden.
- Bewaar voedsel in gesloten recipiënten. Zo voorkom je dat rauw en bereid voedsel met elkaar in contact komen

Verwarm je voedsel goed3 Verwarm voedsel goed !
Waarom?
- Gevogelte en gehakt dient goed doorbakken te worden.
- Laat gehakt-producten (worstjes,…), kip, kalkoen, vis, kalfs- en varkensvlees volledig doorbakken op de BBQ.
Een verkoolde buitenkant betekent niet nood-zakelijk dat het product van binnen volledig gaar is.
- Zorg dat alles door en door opgewarmd wordt tot minstens 60°C.
-Warm je voedsel opnieuw op, verwarm het tot minstens 60°C.

Voeding bewaren bij juiste temperaturen4 Bewaren bij juiste temperaturen !
Waarom?
- Controleer regelmatig de temperatuur van de koelkast (max 4 °C) en diepvries (lager dan -18°C).
- Controleer regelmatig de temperatuur van de koelkast (max 4 °C) en diepvries (lager dan -18°C).
- Bewaar gekookt voedsel voor het opdienen bij een temperatuur van tenminste 60° C.
- Niet te lang op kamertemperatuur bewaren: maximum 2 uur.
(bacteriën ontwikkelen zich snel tussen 10 en 60°C : zet zo snel mogelijk in de koelkast)

- In de zomer haal je gekoelde producten zo laat mogelijk uit de koelkast, na het eten zet je de producten zo snel mogelijk terug in de koelkast.
- Gebruik voor grote hoeveelheden  een bad met koud water om het afkoelen te versnellen en ze vervolgens in de koelkast te plaatsen of verdeel de gerechten in kleinere porties.
- Resten van warme gerechten kan je enkele dagen bijhouden in de koelkast in afgesloten bakjes of afgedekt met plastiek folie, warm ze bij voorkeur maar 1 keer op.
- Resten van koude gerechten kan je 24 uur bijhouden.
- Ontdooi bevroren voedsel bij voorkeur in de koelkast of in de micro-golf, zeker niet bij kamertemperatuur of in warm water.

Voeding : Gebruik drinkbaar water5 Gebruik drinkbaar water en goede producten !
Waarom?
- Schenk extra aandacht aan snel bederfbare producten: vlees,vis, salades, zuivelproducten: niet gebruiken na de “te gebruiken tot datum”.
- Bij twijfel kan het zicht en de geur van het product soms al uitsluitsel geven over de kwaliteit.
- Visuele controle van verpakking: blik dat bol staat, gescheurde verpakking.
- Eens de verpakking geopend, is de houdbaarheidsdatum op de verpakking niet meer geldig, bijvoorbeeld melk blijft nog slechts enkele dagen goed.
- Hou rekening houden met de bewaarvoorschriften op de verpakking.
- Altijd groenten en fruit wassen, zeker als ze rauw worden gegeten.

Bron en teksten uit nieuwsbrief Nr.: 62:  Logo FAVV