Welke nieuwe eetgewoonten mag men verwachten in 2021?
Beste slagers en bezoekers,
Velen onder ons stellen zich dikwijls de vraag welke nieuwe eetgewoonten mogen we verwachten in 2021?
In deze zoektocht naar de nieuwe trends vonden we bij collega's uit de voeding de onderstaande evaluatie.
#slagersvlaanderen #vlees #gezond #ambachtelijke #slagers #kooplokaal #slagersbondgent
Een middelweg tussen functionele en/of decadente eetgewoontes.
Het is hot en in om super grote hamburgers te maken overgoten met een pak saus om vervolgens Instagram foto’s van te maken en te posten.
Maar onze verwachtingen zijn dat gezonde, lokale producten die smaakvol verwerkt zijn in kleinere porties en er ook nog visueel goed uitzien zullen winnen op de markt in de komende jaren. Gepersonaliseerde voeding staat in de schijnwerpers wanneer de consument op zoek is naar eet- en drinkgelegenheden die het best passen bij zijn unieke levensstijl.
Start de dag goed met een flink ontbijt
Nu veel mensen vaker thuiswerken moeten werken is er meer zoals: Muffins van havermout, roereieren, gepocheerde eieren, spiegelei, spek met eieren of avocado toast met ei en we gaan ook meer voor een hartig ontbijt met ambachtelijke vleeswaren, meer groenten en ook fruit.
De lunch levert in aan belang, maar aan het avondeten daarentegen weer meer aandacht besteed.
Kleinere porties in plaats van elimineren
Hoewel de jongeren het liever plantaardig zien zullen carnivoren vlees niet laten.
Dat we ons kostbaar stukje vlees gaan opgeven is niet waarschijnlijk.
Met de klimaatverandering en de argumenten wat beter is voor het milieu zien we wel de trend van het kleinschaliger kweken van dieren. Vervolgens ze direct verwerken in de korte keten tussen de landbouwer en de klanten.
Terwijl de één kiest voor 100% plantaardig en de ander voor 100% vlees.
Zijn extreme diëten of rages daar meestal de oorzaak van. Toch stellen we vast dat de trend voor een puur stukje vlees met een meer natuurlijk karakter blijft groeien. Zoals gerijpt en gemarbreerd vlees (gepersilleerd en doorregen vlees) voller van smaak is op het bord van de klant.
De consumenten betalen daar zonder probleem een paar € extra voor bij de ambachtelijke slager, maar zijn de porties dan wel iets kleiner.
Roken en grillen
Grillmasters gaan vlees meer grillen met de toevoeging van een rooksmaak.
Steeds meer grillmasters gaan vlees grillen en ook roken op de BBQ. Alle soorten vlees komen aan de beurt om te bereiden op een hout gestookt vuur. Zo krijgt vlees net een andere smaakbeleving, afhankelijk van de toegevoegde specerijen en tuinkruiden. Alsook de gebruikte soorten van houtskool. Behalve grillen, kun je op de moderne BBQ’s ook roken en deze vaktechniek zorgt voor een vollere rooksmaak. Het bereiden van het vlees is een blikvanger, laat de klanten zien hoe je dat doet en deel je vakkennis.
Nieuwe opwindende smaakcombinaties melden zich aan
Deze zorgen voor vernieuwing en prikkelen onze smaakpapillen ten top.
De mens is altijd op zoek naar nieuwe en soms grote smaakcombinatie. De smaken die bestemd zijn om de culinaire wereld op zijn kop te zetten zijn, umami en zoet. Zin in knapperige rijst doordrenkt met karamel van vissaus? Denk aan verse zalm, truffel, tomaat en paddenstoelen.
Kombu (Japanse zeewier) en daarbij de bijhorende stof glutamaat.
Nog twee andere ‘umami-stoffen’ zijn: inosine-monofosfaat (gevonden in gedroogde tonijn ofwel bonito) en guanosine-monofosfaat (in ). Als u deze stoffen afzonderlijk van elkaar proeft, dan proef je de pure umami-smaak. Meer informatie op culy.nl
De ambachtelijke slager moet zich durven losmaken van vlees als enige grondstof.
De versnijding, het kruiden en het mengen van smaken kun je ook toepassen op hybride producten (hybride: een kruising of combinatie). In de USA zie je dat hamburgers steeds vaker bestaan uit een combinatie van vlees, paddenstoelen en (kikker) erwten als aanvulling. Een 50/50 verhaal waar de jongere generatie vegetariërs een goed gevoel van krijgt.
Geheel zonder dierlijke producten is voor velen nog een brug te ver, vandaar dat het zogenaamde flexitarisme in opmars: dit houdt in dat mensen af en toe nog vlees of andere dierlijke producten eten. Durf te experimenteren met smaken, om uiteindelijk zo een grotere klantenbinding te creëren.
Afhaalmaaltijden
De vraag naar bezorg of afhaalmaaltijden is noodgedwongen explosief gegroeid
Dat betekent dat er voor 2021 meer dan ooit kansen liggen voor de zogenaamde donkere keuken. De hamburger die mensen bij jou afhalen, zouden ze in theorie ook zelf kunnen inkopen en bereiden. Maar het kaartje erbij met ‘geniet van je burger’, die kunnen ze moeilijk aan zichzelf schrijven.
Een alternatief zijn maaltijdboxen met complete gerechten, voorzien van de nodige receptuur en keukentips. Laat de klant kiezen voor levering aan huis (tegen betaling) of afhaling bij u in de zaak. Een buiten afhaalpunt na sluitingstijd is zeker een pluspunt en momenteel aan een grote opmars bezig. Meer thuiskoken kan aanzetten tot het gebruik van praktische maaltijdpakketten / voorgerechten en meer vooruitgeschoven ingrediënten, wat zal uitmonden in nieuwe smaak- en voedselervaringen.
Ook de horeca zal een graantje meepikken en daar staan we voor open toch
Na een uitermate moeilijk jaar voor de horeca en restaurant in 2020 zijn veel mensen van plan om hun favoriete eettentje(s) wat extra liefde te tonen in 2021, onder andere door vaker een afhaalmaaltijd te bestellen.
De grotere rol van lokale producten
Tijdens de coronacrisis waren er vaste leveranciers die opeens niet meer kunnen leveren:
De internationale handel viel op veel vlakken opeens stil, vertraagd of niet meer mogelijk. Voor die effectiviteit bleken lokale producten een uitstekende oplossing. Grote kans dat deze trend zich de komende jaren verder voortzet en niet alleen in het kader van duurzaamheid gekozen wordt voor lokale producten, maar óók in het kader van effectiviteit.
Lokale producten maken deel uit van ons gastronomisch erfgoed. Ze beter leren kennen is een troef voor de toekomst.
Beef Jerky - Gedroogd vlees
Beef jerky is een Amerikaanse snack van gedroogd vlees gaat scoren.
Beef jerky bestaat uit kleine stukken rundvlees in reepjes gesneden, die gerookt, gedroogd en gekruid worden. Beef jerky bevat bijna geen vet, is caloriearm en bevat veel eiwitten. Maar wordt nu ook uitgebreid met gedroogde paddenstoelen, jackfruit, jalapeños en fruit.
Je eet ze als snacks en ze horen bij de nieuwe pantry-trend, omdat ze lang houdbaar zijn.
Gefermenteerde voedingsmiddelen
Gefermenteerd voedsel was dit jaar zowaar al een hype
Maar Zuurkool is een populaire groente, gemaakt van kool die gefermenteerd is met melkzuurbacteriën. Het bevat weinig calorieën maar veel vezels, vitamine C en K. / Kimchi is een populair Koreaans bijgerecht dat meestal van gefermenteerde kool wordt gemaakt, hoewel het ook gemaakt kan worden van andere gefermenteerde groenten zoals radijsjes. Ook in de lift: bouillon en ontstekingsremmer kurkuma.
Upcycled food is de nieuwe trend in 2021
Deze trend zit wel in de lift en afgedankte voeding krijgt een tweede leven.
Het is eten dat wordt gemaakt van delen die anders worden weggegooid, zoals de stroken van broccoli, waar soep van kan worden gemaakt of passata van tomaten die niet mooi genoeg zijn voor de verkoop. Upcycled foods zijn ook gloednieuwe producten die worden gemaakt uit afgedankt fruit, groenten, granen en meer. De voordelen zijn eindeloos: dankzij de herbruikbare producten kan de foodcost stevig gedrukt worden, wat ook in de portemonnee van de consument voelbaar is.
Johannesbroodpitmeel doet terug zijn intrede
De oorzaak van de terugkeer zijn diëten die uitsluitend op het plantenleven zijn gebaseerd.
Bij een veganistisch eetpatroon blijkt dat hydroxyproline te missen, wat een belangrijk aminozuur is dat nodig is bij de productie van collageen. Johannesbroodpitmeel zal terug razend populair zijn omdat het niet alleen rijk is aan hydroxyproline, maar ook aan eiwitten, antioxidanten, ijzer, calcium en vezels. Het is ook koolhydraatarm, van nature zoet, cafeïne- en ook glutenvrij. Dit kan weldra één van de grootste superfoods zijn.
Maar nogmaals een bewijs dat in een evenwichtige voeding vlees op het menu moet staan, het is een belangrijke bron van kwaliteitseiwitten, B-vitaminen 12 (Vitamine B12 is nodig voor de aanmaak van rode bloedlichaampjes en een goede werking van het zenuwstelsel), mineralen, ijzer en zink. Johannesbroodpitmeel gebruiken voor de binding zal een must zijn.
Kikkererwten verwerken in verschillende toepassingen
Dit is een ingrediënt waar al sinds de jaren 2000 veel mee wordt geëxperimenteerd
Populair om te verwerken in hummus als gezonde dipvervanger. Maar neem nu Aquafaba: het kookvocht van een blik kikkererwten. Je kunt het gebruiken voor het maken van echte meringues (mits toevoeging van suiker), als emulgator voor het maken van mayonaise of om lucht te geven aan gebak. Het is daarom verreweg de beste plantaardige vervanger voor eiwitten en ook ter vervanging van eieren of melk.
Een andere manier waarop kikkererwten worden gebruikt, is als meel, dat wordt gebruikt om alle vormen van korstjes, flatbreads en andere deegachtige producten te maken. Omdat kikkererwtenmeel glutenvrij is en ideaal voor diegenen die niet mogen genieten van een stukje brood en boter vanwege dieetbeperkingen.
De nieuwste trend in de aperitiefwereld is het ‘charcuteriechalet’,
Dit is een zoute versie van het peperkoeken huisje.
Of een driedimensionale versie van de charcuterieplank, zo je wil.
Wie komt er in hemelsnaam op het idee om een huis te bouwen met vlees (of vegan vleesvervangers)? Dat zijn Lauren en Alex Lester, een Amerikaans koppel dat onder de noemer ‘Cast Iron Keto’ een website, Instagramaccount en talrijke boeken vult met gemakkelijke eenpansgerechten die voldoen aan de keto-lifestyle: met zo weinig mogelijk koolhydraten dus. In bouwtermen vertaalt zich dat in een structuur van sesamcrackers, een dak van salami, kruidenkaas als cement, een slee uit paprika en een plantenbak die verdacht veel op een champignon lijkt.
Hoewel het koppel zijn ‘charcuteriechalet’ vorig jaar al op sociale media postte, lijkt de trend zich pas dit jaar echt op gang te trekken. Onder de hashtag #charcuteriechalet worden van over de hele wereld allerhande constructies gelanceerd. Waarbij de uitdaging niet zozeer zit in het imiteren van een ‘typisch’ charcuteriechalet, maar in het zelf creatief uit de hoek komen om een nieuwe variant te vinden. Zo posten foodies een glutenvrij huisje, een ‘mortadella mansion’ of een ‘fromage cottage’.
Hier alvast een paar bouwvoorschriften. Zorg voor een harde kaas, stevige salami en enkele broodstengels. Niets zo belangrijk als een stevige ruwbouw. Ook voor het cement kies je het best een stevige kruidenkaas. Voor de afwerking alvast een tip: rozemarijn is een populaire kerstboom voor in de tuin van het chalet.
Bron: De Tijd