Leercontact voor Slager - Spekslager | Duaal leren
Werk aan je toekomst, leer een vak!
Ben je tussen 15 en 25 jaar en sta je te popelen om aan de slag te gaan? Leer je liever een vak op de werkvloer dan op de schoolbanken?
Dan is leertijd vast iets voor jou! Leertijd combineert leren en werken en stoomt je volledig klaar voor de arbeidsmarkt.
Je leert al doende en krijgt een vergoeding!
De leertijd of het leercontract biedt de ideale mix tussen de dagdagelijkse praktijk en de theorie. Als leerjongere draai je 4 dagen per week mee bij een bedrijf of op een leerwerkplek waar je de knepen van het vak leert.
Daarnaast ga je 1 dag per week naar een SYNTRA-campus (Gent, Aalst, Asse en Sint-niklaas) waar je de theorie onder de knie krijgt.
Net als een echte werknemer ontvang ook jij een vergoeding voor je inspanning! Een toffe bonus, vind je niet?
Voor wie?
- Ben je 15 jaar? Dan moet je twee jaar secundair onderwijs gevolgd hebben.
- Vanaf 16 jaar zijn er geen bijkomende voorwaarden. Iedereen kan in de leertijd, ongeacht de vooropleiding.
Springplank naar een job
Leertijd is de ideale springplank naar een job en dit blijkt ook uit de cijfers: 85% van de leerjongeren heeft meteen een job na zijn opleiding! Bovendien gaat 18% van de leerjongeren binnen de 5 jaar aan de slag als zelfstandige. Met het getuigschrift leertijd voldoe je immers voor de meeste beroepen aan de eisen van de vestigingswet voor de beroepskennis.
Word wie je wilt!
Heb je al een beroep voor ogen? Of ben je er nog niet helemaal uit welke opleiding jou het beste ligt? Met een aanbod van meer dan 200 opleidingen is de kans groot dat je bij SYNTRA de opleiding vindt die je op het lijf geschreven staat. Ons motto luidt dan ook: je bent wie je bent, maar je wordt wie je wilt.
Wat is de leertijd?
- 4 dagen per week in het beroepsleven
- 1 dag per week cursus (35 weken per jaar) - 4 uur algemene vorming - 4 uur beroepsgerichte vorming
- Vergoeding voor je prestaties op de werkvloer
- Getuigschrift na de eindproeven
Aarzel niet en informeer je vandaag nog om in de leertijd te stappen!
Praktisch
- Je voldoet aan de leerplicht
- Je bent verzekerd tegen arbeidsongevallen
- Je kan een gelijkwaardig onderwijsstudiebewijs behalen
- Je ontvangt iedere maand een leervergoeding
- Je ouders behouden het kindergeld (vanaf 1/9 van het jaar waarin je 18 wordt, mag de vergoeding niet meer bedragen dan de kinderbijslaggrens)
- Je kan voor een startbonus of een schooltoelage in aanmerking komen
Je kan in de leertijd nu ook een onderwijsstudiebewijs behalen:
- Een getuigschrift tweede graad secundair onderwijs
- Een studiegetuigschrift tweede jaar derde graad secundair onderwijs
- Een diploma secundair onderwijs
Overtuigd?
Bron: Syntra Midden Vlaanderen - https://www.syntra-mvl.be/
Vlaanderen.be - Opleidingsinhouden secundair onderwijs (incl. buso OV4, duaal, leren en werken)
Dagopleiding Slager - Spekslager
Wat kent men na het volgen van deze opleiding?
De slager-spekslager kent de vleesstukken van diverse dieren perfect en weet die toe te passen in vleesbereidingen en vleesproducten (charcuterie). Ook het facet van de traiteur-verkoopklare gerechten kan niet meer ontbreken in de toonbank van elke slager. Het gehele productieproces gebeurt op een ambachtelijke, efficiënte en vaktechnische manier. Vóór, tijdens en na de bereiding houdt de ambachtelijke slager-spekslager rekening met hygiëne, veiligheid en bewaartechnieken voor het product. Tot slot moet hij zijn ambachtelijk bedrijf weten te runnen op het gebied van administratie, marketing en personeelsbeleid.
Introductie
Syntra West stoomt je in 1 jaar klaar tot kenner van het vak.
Omschrijving
Deze voltijdse dagopleiding is een duaal ondernemerschapstraject. Dit betekent dat je opleiding bestaat uit 2 delen: werkplekleren en campusleren.
Werkplekleren
Je doet 3 dagen per week ervaring op in een erkend leerbedrijf. Meer dan de helft van alles wat je voor het beroep moet kennen en kunnen, ga je dus leren van een praktijkopleider in een bedrijf. Natuurlijk begeleiden we je hierbij intensief. En we doen dit al van bij de start. Eerst bespreken we wat de verwachtingen zijn. Daarna bekijken we samen welk type bedrijf het best bij jou past. Je uren op de werkplek hou je bij in een digitale tool: Moodle.
Campusleren
Per week breng je 1,5 dag door op de Syntra-campus. Ervaren docenten geven je er theorie- en praktijklessen. Die lessen vormen een aanvulling op en ondersteuning bij wat je leert op de werkvloer. Door middel van tussentijdse proeven begeleidt het team docenten je om later een topper te worden in het horecavak. Je groei in competenties wordt bijgehouden en geëvalueerd in een digitale tool: Comet.
Voor wie is deze opleiding bestemd?
Deze dagopleiding richt zich op mensen die zich in 1 jaar tijd willen specialiseren tot slager-spekslager. Jongere cursisten krijgen het statuut van student, waardoor het recht op het groeipakket (kinderbijslag) behouden blijft.
Toelatingsvoorwaarden
De cursist moet voldoen aan de deeltijdse leerplicht en/of minimum 18 jaar zijn.
Bijkomende info
Deze opleiding is een duaal ondernemerschapstraject. Dat betekent dat de opleiding bestaat uit 2 delen: werkplekleren en campusleren.
Bron: Syntra Midden Vlaanderen - https://syntra-mvl.be/nl
Programma
De voltijdse dagopleiding slager-spekslager is een modulaire opleiding van 1 jaar met gemiddeld 2 dagen les per week. De andere dagen ga je aan de slag bij een leerbedrijf. Opgeteld ben je minstens 35,5u actief per week (campusleren + werkplekleren).
Je hebt verschillende uitstromen (getuigschriften) mogelijk:
- medewerker slagerij (basistraject waarin je kennismaakt met alle facetten)
- slager-spekslager (verdiepingstraject)
Standaard programma
Traject medewerker slagerij
- module basis slagerij (27u inclusief e-content)
- module basis hygiëne en veiligheid (26u inclusief e-content)
- module vers vlees basis (28u)
- module vleesbereidingen (16u)
- module gehaktbereidingen (12u)
- module vleesproducten basis (28u)
- module koude verkoopklare gerechten (16u)
- module werkplekleren (350u)
Wanneer je slaagt voor alle bovenstaande modules behaal je het getuigschrift medewerker slagerij.
Beroepskwalificatie Medewerker slagerij BK-0061-3
Dit is de actuele versie van de beroepskwalificatie.
Traject slager-spekslager
- traject medewerker slagerij – reeds volbracht of vrijgesteld
- module vers vlees gevorderd (28u)
- module wild en gevogelte basis (12u)
- module toegepaste bedrijfsvoering (24u)
- module warme verkoopklare gerechten (20u)
- module vleesproducten gevorderd (24u)
- module verfijnde vleeswaren (24u)
- eindproef slager-charcutier (8u)
- module werkplekleren (250u)
Beroepskwalificatie Slager Spekslager BK-0063
Dit is de actuele versie van de beroepskwalificatie.
Aanvullend programma om een ondernemerschapsdiploma te behalen:
Start me up – succesvol ondernemen
Hiervoor dien je apart in te schrijven in één van de aangeboden Start Me Up trajecten.
- Haccp
- Brandveiligheid
- EHBO
- Allergenen
- theoretisch examen
- introductie in het beroep en de sector (e-content)
- structuur opleiding, PBM en klein materiaal
- materiaal en grondstoffen
- bewaring en opslag
- kwaliteitsvereisten van slachtdieren (e-content)
- anatomie van slachtdieren (e-content)
- theoretisch examen
Module vers vlees basis (28u)
- ingangscontrole en opslag vers vlees
- verpakken en etiketteren van vers vlees
- verwerken van karkassen varkensvlees onder begeleiding
- verwerken van karkassen rundvlees onder begeleiding
- verwerken van karkassen schaapvlees onder begeleiding
- Uitsnijden/uitbenen en winkelklaar maken
- theoretisch examen over de technische delen en het rode organenpakket
- praktisch examen: het uitbenen/uitsnijden van een varkensschouder en buik
Module vleesbereidingen (16u)
- Gepaneerde vleesbereidingen (schnitzel, cordon bleu,...)
- gemarineerde vleesbereidingen (brochettes,...)
- gyros, pita, wokschotels,...
- vleesschotels samenstellen en presenteren (type steengrill, tepanyaki)
- vullen en opbinden (orlofgebraad, ardeens varkenshaasje,...)
- praktisch examen: het samenstellen, maken en presenteren van een vleesschotel
Module gehaktbereidingen (12u)
- voedselveilig werken met de vleesmolen
- Wettelijke voorschriften voor werken met gehakt
- gehakt, américain, préparé,...
- worsten en vinken
- burgers, boomstammetjes en vleesbrood
- vleeschotels (type gourmet, fondue)
- praktisch examen: het correct vermalen van gehakt en verwerken tot een afgewerkte worst en hamburger
Module vleesproducten basis (28u)
- kennismaking met en bereiden van basisrecepten:
- zouterijproducten
- kookworsten en vleesbroden
- droge worst
- bloedbereidingen
- geleibereidingen
- leverbereidingen
- Permanente evaluatie op het toepassen van de juiste technieken en hygiënisch werken (2/3 aanwezigheid vereist om te kunnen slagen)
Module koude verkoopklare gerechten (16u)
- Koude basissausen en afleidingen
- salades
- koude schotels en eenvoudig buffet
- belegde broodjes
- eenvoudige desserten
- praktisch examen: de cursist wordt geëvalueerd op het bereiden van 1 salade op basis van vlees of vis, 1 koude schotel en 1 afgeleide saus op basis van mayonaise
Module vers vlees gevorderd (28u)
- verwerken van karkassen varkensvlees
- verwerken van karkassen rundvlees
- verwerken van karkassen schaapvlees
- zelfstandig uitsnijden/uitbenen en winkelklaar maken
- praktisch examen: uitbenen/uitsnijden van een deelstuk varken en een deelstuk rund (2 deelstukken per persoon)
Module wild en gevogelte basis (12u)
- ontvangstcontrole en voorraadbeheer
- warenkennis wild en gevogelte
- dieren (wild, gevogelte, konijnen en/of, exotische vleessoorten) schoon maken en versnijden tot panklaar product
- theoretisch examen: productkennis wild en gevogelte
- praktisch examen: uitbenen/uitsnijden in deelstukken van gevogelte en konijn
Module toegepaste bedrijfsvoering slagerij(24u)
- introductie en eindwerk
- eindwerkbegeleiding
- toegepaste hygiëne, autocontrole en allergenenbeleid
- kostprijsberekening en financieel beleid
- wetgeving en verplichte administratie
- Theoretische examen: de regelgeving in de sector en de nodige sectorspecifieke formaliteiten
Module vleesproducten gevorderd (24u)
- verfijnde bloedbereidingen
- verfijnde leverbereidingen
- verfijnde geleibereidingen
- frituursnacks
- waarbij de cursist per onderdeel wordt beoordeeld op de technieken en het resultaat die van toepassing zijn op elke productsoort. Daarnaast wordt hij beoordeeld op hygiënisch en gestructureerd werken (2/3 aanwezigheid vereist om te kunnen slagen)
Module verfijnde vleeswaren (24u)
- Verfijnde zouterijproducten
- verfijnde droge worsten en salami's
- verfijnde vleesbroden
- verfijnde kookworsten
- permanente evaluatie: waarbij de cursist per onderdeel wordt beoordeeld op de technieken en het resultaat die van toepassing zijn op elke productsoort. Daarnaast wordt hij beoordeeld op hygiënisch en gestructureerd werken (2/3 aanwezigheid vereist om te kunnen slagen)
Module warme verkoopklare gerechten (20u)
- soepen
- aardappelbereidingen
- warme sausen
- dagschotels
- pastagerechten
- praktisch examen: het bereiden van een soep en een bereid samengesteld gerecht
- theoretisch examen: het maken van een werkvoorbereiding (recepten, werkfiches, allergenen, opwarminstructies, kostprijsberekening,...)
eindproef slager-charcutier (8u)
- praktisch examen: de cursist bereidt 3 producten (kookworst, afgeleide kookworst en een verfijnde leverbereiding) hierboven beschreven en maakt daarbij een monografie/werkfiche zoals hieronder omschreven
- theoretisch examen: de cursist maakt een monografie/werkfiche waarin een kostprijsberekening en een verkoopprijs van zijn product is beschreven met vermelding van allergenen en een correct etiket. De cursist maakt ook een werkplanning op.
Voor wie
Deze opleiding is geschikt voor wie op zoek is naar een korte, maar intensieve opleiding.
Indien je hierrond meer informatie wenst klik dan door naar volgende pagina en naar de video (“leren en werken bij Syntra - infosessie”) waar je een korte introductie krijgt over hoe een opleiding met werkplekleren er voor jou kan uitzien : https://syntra-mvl.be/nl/werkplekleren
Na inschrijving zal je net voor de start van de opleiding nog een mail ontvangen met uitnodiging voor een workshop waar je kan kennismaken met onze competentiecoaches.
Examens, getuigschrift / diploma en vrijstellingen
Wie slaagt voor de examens en de eindproef, ontvangt een getuigschrift. Als je daarnaast ook voor de cursus ondernemerschap slaagt, behaal je een diploma in plaats van een getuigschrift. Getuigschriften en diploma's zijn officieel erkend door het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen.
Over het beroep
Het beroep van slager-spekslager is een ambacht dat draait om het verwerken en bereiden van vleesproducten. Als slager-spekslager ben je verantwoordelijk voor het aankopen, beoordelen en verwerken van vlees. Je snijdt en bewerkt verschillende soorten vlees zoals varken, rund en kalf, en maakt hier diverse producten van, zoals gehakt, vleesbereidingen en vleeswaren.
Daarnaast speel je een belangrijke rol in het adviseren van klanten over de beste vleessoorten en bereidingswijzen. Je zorgt ervoor dat het vlees op een hygiënische en efficiënte manier wordt verwerkt, en je bewaakt de kwaliteit en versheid van de producten. Het vak vereist zowel precisie als creativiteit, waarbij je regelmatig nieuwe recepten en bereidingsmethoden ontwikkelt om aan de wensen van de klanten te voldoen.
Als slager-spekslager werk je vaak in een slagerij, supermarkt of een vleesverwerkend bedrijf. Het is een fysiek uitdagend beroep dat discipline en oog voor detail vraagt. Ook hygiëne en veiligheid zijn cruciale aspecten van je dagelijkse werkzaamheden. Dit ambachtelijke vak biedt een bevredigende carrière voor diegenen die een passie hebben voor voeding en vakmanschap, en die trots zijn op het leveren van kwaliteitsproducten aan hun klanten.
Materiaal en extra kosten
Iedereen die actief is in de voedingssector, moet de hygiënevoorschriften naleven.- Gedurende een praktijkles draagt iedereen de aangepaste beroepskledij.
Informatie ivm verplichte kledij cursisten slager:
De uniforme outfit voor cursisten bestaat uit een witte slagersvest met SYNTRA Midden-Vlaanderen logo, 1 zwarte bavetschort, 1 koksbroek, een hoofddeksel en een paar witte afwasbare schoenen met stalen neus.
De outfit kan rechtstreeks worden besteld bij onze partnerleverancier. Pasmodellen zullen op campus beschikbaar zijn tijdens les 1 of 2.
De totale prijs bedraagt ongeveer € 170 en wordt bij bestelling rechtstreeks aan de leverancier betaald.
Informatie ivm gereedschap:
Je dient elke praktijkles te beschikken over een wetstaal, pelmes, uitbeenmes en snijwerende handschoen. Deze set kan je vrij aankopen of samenstellen met materiaal dat je al bezit.
Onze organisatie streeft naar een duurzame en milieuvriendelijke manier van werken. Om die reden bieden wij al onze cursussen en lesmateriaal (instructievideo’s, oefeningen, …) digitaal aan op ons leerplatform. Wil je toch graag jouw cursussen afdrukken? Dan sta je zelf in voor het drukken en de bijhorende kost.
Bron: Syntra Midden Vlaanderen - https://syntra-mvl.be/nl
Avondopleiding Slager - Spekslager
Programma
De (volledige) opleiding slager-spekslager is een modulaire opleiding van 2 tot 4 jaar (afhankelijk van je keuzes) met minstens 1 lesmoment per week in je eerste jaar.
Je hebt verschillende uitstromen (getuigschriften) mogelijk:
- medewerker slagerij (basistraject waarin je kennismaakt met alle facetten)
- slager (focus op verwerken van vers vlees)
- slager-charcutier (specialisatie charcuterie en vleeswaren)
- slager-traiteur (specialisatie in kooktechnieken en catering)
Bron: Syntra Midden Vlaanderen - https://syntra-mvl.be/nl
Standaard Programma:
module vers vlees basis (28u)
Beroepskwalificatie Slager Spekslager BK-0062-3
Dit is de actuele versie van de beroepskwalificatie.
Beroepskwalificatie Slager Bereidere van Vleesproducten BK-0060-2
Dit is de actuele versie van de beroepskwalificatie.
Beroepskwalificatie Slager Traiteur - Banketaannemer BK-0289-1
Dit is de actuele versie van de beroepskwalificatie.
Beroepskwalificatie Slager Bereidere van Vleesproducten BK-0060-2
Zie hierboven voor meer specifieke inhoud!
- Haccp
- Brandveiligheid
- EHBO
- Allergenen
- theoretisch examen
- introductie in het beroep en de sector (e-content)
- structuur opleiding, PBM en klein materiaal
- materiaal en grondstoffen
- bewaring en opslag
- kwaliteitsvereisten van slachtdieren (e-content)
- anatomie van slachtdieren (e-content)
- theoretisch examen
Beroepskwalificatie Kwaliteits- en procesverantwoordelijke slagerij BK-0433-2
Dit is de actuele versie van de beroepskwalificatie.
Module vers vlees basis (28u)
- ingangscontrole en opslag vers vlees
- verpakken en etiketteren van vers vlees
- verwerken van karkassen varkensvlees onder begeleiding
- verwerken van karkassen rundvlees onder begeleiding
- verwerken van karkassen schaapvlees onder begeleiding
- Uitsnijden/uitbenen en winkelklaar maken
- theoretisch examen over de technische delen en het rode organenpakket
- praktisch examen: het uitbenen/uitsnijden van een varkensschouder en buik
Beroepskwalificatie Vleesbewerker BK-0058
Dit is de actuele versie van de beroepskwalificatie.
Module vleesbereidingen (24u)
- Gepaneerde vleesbereidingen (schnitzel, cordon bleu,...)
- gemarineerde vleesbereidingen (brochettes,...)
- gyros, pita, wokschotels,...
- vleesschotels samenstellen en presenteren (type steengrill, tepanyaki)
- vullen en opbinden (orlofgebraad, ardeens varkenshaasje,...)
- praktisch examen: het samenstellen, maken en presenteren van een vleesschotel
Module gehaktbereidingen (20u)
- voedselveilig werken met de vleesmolen
- Wettelijke voorschriften voor werken met gehakt
- gehakt, américain, préparé,...
- worsten en vinken
- burgers, boomstammetjes en vleesbrood
- vleeschotels (type gourmet, fondue)
- praktisch examen: het correct vermalen van gehakt en verwerken tot een afgewerkte worst en hamburger
Beroepskwalificatie Medewerker Slagerij BK-0061-3
Dit is de actuele versie van de beroepskwalificatie.
Module vleesproducten basis (36u)
- kennismaking met en bereiden van basisrecepten:
- zouterijproducten
- kookworsten en vleesbroden
- droge worst
- bloedbereidingen
- geleibereidingen
- leverbereidingen
- Permanente evaluatie op het toepassen van de juiste technieken en hygiënisch werken (2/3 aanwezigheid vereist om te kunnen slagen)
Beroepskwalificatie Slager Bereider van Vleesproducten BK-0060-2
Dit is de actuele versie van de beroepskwalificatie.
Module koude verkoopklare gerechten (28u)
- Koude basissausen en afleidingen
- salades
- koude schotels en eenvoudig buffet
- belegde broodjes
- eenvoudige desserten
- praktisch examen: de cursist wordt geëvalueerd op het bereiden van 1 salade op basis van vlees of vis, 1 koude schotel en 1 afgeleide saus op basis van mayonaise
- Module verkoop in de slagerij (20u)
- snij- en verpakkingstechnieken
- voorraad- en organisatiebeheer
- verkoopstechnieken
- Permanente evaluatie waarbij de cursist per onderdeel wordt beoordeeld op de technieken en het resultaat die van toepassing zijn op elke productsoort (2/3 aanwezigheid vereist om te kunnen slagen)
Beroepskwalificatie Verkoper Slagerij BK-0392-2
Dit is de actuele versie van de beroepskwalificatie.
Module vers vlees gevorderd (40u)
- verwerken van karkassen varkensvlees
- verwerken van karkassen rundvlees
- verwerken van karkassen schaapvlees
- zelfstandig uitsnijden/uitbenen en winkelklaar maken
- praktisch examen: uitbenen/uitsnijden van een deelstuk varken en een deelstuk rund (2 deelstukken per persoon)
Beroepskwalificatie Vleesbewerker BK-0058
Dit is de actuele versie van de beroepskwalificatie.
Module wild en gevogelte basis (24u)
- ontvangstcontrole en voorraadbeheer
- warenkennis wild en gevogelte
- dieren (wild, gevogelte, konijnen en/of, exotische vleessoorten) schoon maken en versnijden tot panklaar product
- theoretisch examen: productkennis wild en gevogelte
- praktisch examen: uitbenen/uitsnijden in deelstukken van gevogelte en konijn
Beroepskwalificatie Wild- en gevogelteslager BK-0144-3
Dit is de actuele versie van de beroepskwalificatie.
Module toegepaste bedrijfsvoering slagerij(24u)
- introductie en eindwerk
- eindwerkbegeleiding
- toegepaste hygiëne, autocontrole en allergenenbeleid
- kostprijsberekening en financieel beleid
- wetgeving en verplichte administratie
- Theoretische examen: de regelgeving in de sector en de nodige sectorspecifieke formaliteiten
Beroepskwalificatie Kwaliteits- en procesverantwoordelijke slagerij BK-0433-2
Dit is de actuele versie van de beroepskwalificatie.
Eindproef slager (8u)
- Praktisch examen: waarin de cursist een karkas van een half varken uitbeent, versnijdt en verwerkt volgens de geldende voorschriften
- Theoretisch examen: over de technische delen van een rund en zal de cursist een monografie/werkfiche maken waarin een kostprijsberekening (aankoop van een half varken en uitwerken van 3 verkoopklare delen) alsook een toonbankplan verwerkt is
Module vleesproducten gevorderd (32u)
- verfijnde bloedbereidingen
- verfijnde leverbereidingen
- verfijnde geleibereidingen
- frituursnacks
- waarbij de cursist per onderdeel wordt beoordeeld op de technieken en het resultaat die van toepassing zijn op elke productsoort. Daarnaast wordt hij beoordeeld op hygiënisch en gestructureerd werken (2/3 aanwezigheid vereist om te kunnen slagen)
Module verfijnde vleeswaren (32u)
- Verfijnde zouterijproducten
- verfijnde droge worsten en salami's
- verfijnde vleesbroden
- verfijnde kookworsten
- permanente evaluatie: waarbij de cursist per onderdeel wordt beoordeeld op de technieken en het resultaat die van toepassing zijn op elke productsoort. Daarnaast wordt hij beoordeeld op hygiënisch en gestructureerd werken (2/3 aanwezigheid vereist om te kunnen slagen)
Beroepskwalificatie Slager Bereider van Vleesproducten BK-0060-2
Dit is de actuele versie van de beroepskwalificatie.
eindproef slager-charcutier (8u)
- praktisch examen: de cursist bereidt 3 producten (kookworst, afgeleide kookworst en een verfijnde leverbereiding) hierboven beschreven en maakt daarbij een monografie/werkfiche zoals hieronder omschreven
- theoretisch examen: de cursist maakt een monografie/werkfiche waarin een kostprijsberekening en een verkoopprijs van zijn product is beschreven met vermelding van allergenen en een correct etiket. De cursist maakt ook een werkplanning op.
Module warme verkoopklare gerechten (32u)
- soepen
- aardappelbereidingen
- warme sausen
- dagschotels
- pastagerechten
- praktisch examen: het bereiden van een soep en een bereid samengesteld gerecht
- theoretisch examen: het maken van een werkvoorbereiding (recepten, werkfiches, allergenen, opwarminstructies, kostprijsberekening,...)
Module traiteuractiviteiten (52u)
- recepties
- warme en koude buffetten
- koken voor grote groepen
- mobiele catering en events
- barbecue
- toonbankverkoop
- koken aan huis
- permanente evaluatie: waarbij de cursist per onderdeel wordt beoordeeld op de technieken en het resultaat die van toepassing zijn op elke productsoort. Daarnaast wordt hij beoordeeld op hygiënisch en gestructureerd werken (2/3 aanwezigheid vereist om te kunnen slagen)
- theoretische examen: schriftelijk uitwerken van een cateringopdracht (concept, menu, logistiek, personeel, kostprijs,…)
Beroepskwalificatie Slager Traiteur - Banketaannemer BK-0289-1
Dit is de actuele versie van de beroepskwalificatie.
Eindproef slager-traiteur (8u)
praktisch examen: de cursisten moeten op basis van een case een seizoensgebonden buffet uitwerken, de mise-en-place uitvoeren, de gerechten bereiden en presenteren.
theoretisch examen: diezelfde case moet worden uitgewerkt in een schriftelijke bundel met daarin o.a. receptenfiches, werkfiches, bestelbon, kostprijsberekening, materiaallijst,...
Voor wie
Iedereen (18+)
Voor jongeren vanaf 15 jaar bieden we ook een slagersopleiding aan via duaal leren.
Specifieke toelatingsvoorwaarden
Examens, getuigschrift / diploma en vrijstellingen
Droom je van een toekomst als ondernemer of wil je je vaardigheden als ondernemende werknemer bijschaven? In ons ondernemersprogramma ondersteunen ervaren beroepsexperten én onze eigen gecertificeerde ondernemerscoach jou in het concretiseren van jouw professionele dromen.
- Praktische toepassingen en haalbaarheidsstudie
- Flexibel leerpad via een mix van leervormen
- In groep leren en individuele coaching
Maak je keuze uit een van onze verschillende opleidingsformules om het traject te kiezen dat het best bij jouw situatie past.
Wanneer je denkt in aanmerking te komen voor vrijstellingen bezorg je ons tijdig het ingevulde vrijstellingsformulier met de nodige bewijsstukken. Neem contact met ons op voor verdere informatie.
Eindproeven en examens die 8u omvatten zullen worden georganiseerd vanaf 14u tot 22u of gespreid worden over 2 lesavonden. Hou vooral rekening met die eerste regel, waarbij je verwacht wordt je reeds overdag vrij te maken. Examens worden ver op voorhand vastgelegd waardoor je voldoende tijd hebt om dit te regelen met bv. je werkgever.
Over het beroep
Het beroep van slager-spekslager is een ambacht dat draait om het verwerken en bereiden van vleesproducten. Als slager-spekslager ben je verantwoordelijk voor het aankopen, beoordelen en verwerken van vlees. Je snijdt en bewerkt verschillende soorten vlees zoals varken, rund en kalf, en maakt hier diverse producten van, zoals gehakt, vleesbereidingen en vleeswaren.
Daarnaast speel je een belangrijke rol in het adviseren van klanten over de beste vleessoorten en bereidingswijzen. Je zorgt ervoor dat het vlees op een hygiënische en efficiënte manier wordt verwerkt, en je bewaakt de kwaliteit en versheid van de producten. Het vak vereist zowel precisie als creativiteit, waarbij je regelmatig nieuwe recepten en bereidingsmethoden ontwikkelt om aan de wensen van de klanten te voldoen.
Als slager-spekslager werk je vaak in een slagerij, supermarkt of een vleesverwerkend bedrijf. Het is een fysiek uitdagend beroep dat discipline en oog voor detail vraagt. Ook hygiëne en veiligheid zijn cruciale aspecten van je dagelijkse werkzaamheden. Dit ambachtelijke vak biedt een bevredigende carrière voor diegenen die een passie hebben voor voeding en vakmanschap, en die trots zijn op het leveren van kwaliteitsproducten aan hun klanten.
Materiaal en extra kosten
Iedereen die actief is in de voedingssector, moet de hygiënevoorschriften naleven.- Gedurende een praktijkles draagt iedereen de aangepaste beroepskledij.
Informatie ivm verplichte kledij cursisten slager:
De uniforme outfit voor cursisten bestaat uit een witte slagersvest met SYNTRA Midden-Vlaanderen logo, 1 zwarte bavetschort met logo, 1 koksbroek, 1 hoofddeksel en een paar witte afwasbare schoenen met stalen neus. Enkel de zaken met logo zijn verplicht aan te kopen. De andere zaken moet je hebben, maar kan je dus vrij kopen of heb je mogelijks al in je bezit.
De outfit kan rechtstreeks besteld worden bij onze partnerleverancier. Er zijn pasmodellen ter beschikking op de campus tijdens les 1 of 2. De totale prijs bedraagt ongeveer € 170 en wordt bij bestelling rechtstreeks aan de leverancier betaald. Je kledij wordt bij u thuis geleverd.
Informatie gereedschap:
Je dient bij elke praktijkles te beschikken over een wetstaal, pelmes, uitbeenmes en snijwerende handschoen. Deze kan je vrij aankopen of samenstellen met materiaal dat je al bezit.
Informatie handboeken:
Je dient 2 handboeken aan te kopen in je eerste cursusjaar (medewerker slagerij). Later in je traject moet je nog 1 handboek bijkopen voor de module toegepaste bedrijfsvoering.
Erkenningen
Bent u momenteel werkzaam in de voedingsnijverheid?
“Alimento komt tussen in de opleidingskost van de opleiding slager voor alle bedrijven die ressorteren onder PC 118-220 (arbeiders-bedienden voedingsnijverheid) Het bedrijf hoeft hiervoor geen actie te ondernemen. “
De voltijdse dagopleiding met werkplekleren is erkend door VDAB. Indien je in aanmerking komt kan je deze opleiding kostenloos volgen met behoud van je rechten. Contacteer je lokaal VDAB kantoor om te vragen of je in aanmerking komt.
Extra info
Het inschrijvingsgeld dat je betaalt bij inschrijving is enkel voor het 1ste jaar (traject medewerker slagerij).
Bron: Syntra Midden Vlaanderen - https://syntra-mvl.be/nl