Leercontact voor Slager - Spekslager | Duaal leren
Werk aan je toekomst, leer een vak!
Ben je tussen 15 en 25 jaar en sta je te popelen om aan de slag te gaan? Leer je liever een vak op de werkvloer dan op de schoolbanken?
Dan is leertijd vast iets voor jou! Leertijd combineert leren en werken en stoomt je volledig klaar voor de arbeidsmarkt.
Je leert al doende en krijgt een vergoeding!
De leertijd of het leercontract biedt de ideale mix tussen de dagdagelijkse praktijk en de theorie. Als leerjongere draai je 4 dagen per week mee bij een bedrijf of op een leerwerkplek waar je de knepen van het vak leert.
Daarnaast ga je 1 dag per week naar een SYNTRA-campus (Gent, Aalst, Asse en Sint-niklaas) waar je de theorie onder de knie krijgt.
Net als een echte werknemer ontvang ook jij een vergoeding voor je inspanning! Een toffe bonus, vind je niet?
Voor wie?
- Ben je 15 jaar? Dan moet je twee jaar secundair onderwijs gevolgd hebben.
- Vanaf 16 jaar zijn er geen bijkomende voorwaarden. Iedereen kan in de leertijd, ongeacht de vooropleiding.
Springplank naar een job
Leertijd is de ideale springplank naar een job en dit blijkt ook uit de cijfers: 85% van de leerjongeren heeft meteen een job na zijn opleiding! Bovendien gaat 18% van de leerjongeren binnen de 5 jaar aan de slag als zelfstandige. Met het getuigschrift leertijd voldoe je immers voor de meeste beroepen aan de eisen van de vestigingswet voor de beroepskennis.
Word wie je wilt!
Heb je al een beroep voor ogen? Of ben je er nog niet helemaal uit welke opleiding jou het beste ligt? Met een aanbod van meer dan 200 opleidingen is de kans groot dat je bij SYNTRA de opleiding vindt die je op het lijf geschreven staat. Ons motto luidt dan ook: je bent wie je bent, maar je wordt wie je wilt.
Wat is de leertijd?
- 4 dagen per week in het beroepsleven
- 1 dag per week cursus (35 weken per jaar) - 4 uur algemene vorming - 4 uur beroepsgerichte vorming
- Vergoeding voor je prestaties op de werkvloer
- Getuigschrift na de eindproeven
Aarzel niet en informeer je vandaag nog om in de leertijd te stappen!
Praktisch
- Je voldoet aan de leerplicht
- Je bent verzekerd tegen arbeidsongevallen
- Je kan een gelijkwaardig onderwijsstudiebewijs behalen
- Je ontvangt iedere maand een leervergoeding
- Je ouders behouden het kindergeld (vanaf 1/9 van het jaar waarin je 18 wordt, mag de vergoeding niet meer bedragen dan de kinderbijslaggrens)
- Je kan voor een startbonus of een schooltoelage in aanmerking komen
Je kan in de leertijd nu ook een onderwijsstudiebewijs behalen:
- Een getuigschrift tweede graad secundair onderwijs
- Een studiegetuigschrift tweede jaar derde graad secundair onderwijs
- Een diploma secundair onderwijs
Overtuigd?
Bron: Syntra Midden Vlaanderen - https://www.syntra-mvl.be/
Dagopleiding Slager - Spekslager
Wat kent men na het volgen van deze opleiding?
De slager-spekslager kent de vleesstukken van diverse dieren perfect en weet die toe te passen in vleesbereidingen en vleesproducten (charcuterie). Ook het facet van de traiteur-verkoopklare gerechten kan niet meer ontbreken in de toonbank van elke slager. Het gehele productieproces gebeurt op een ambachtelijke, efficiënte en vaktechnische manier. Vóór, tijdens en na de bereiding houdt de ambachtelijke slager-spekslager rekening met hygiëne, veiligheid en bewaartechnieken voor het product. Tot slot moet hij zijn ambachtelijk bedrijf weten te runnen op het gebied van administratie, marketing en personeelsbeleid.
Introductie
Syntra West stoomt je in 1 jaar klaar tot kenner van het vak.
Omschrijving
Deze voltijdse dagopleiding is een duaal ondernemerschapstraject. Dit betekent dat je opleiding bestaat uit 2 delen: werkplekleren en campusleren.
Werkplekleren
Je doet 3 dagen per week ervaring op in een erkend leerbedrijf. Meer dan de helft van alles wat je voor het beroep moet kennen en kunnen, ga je dus leren van een praktijkopleider in een bedrijf. Natuurlijk begeleiden we je hierbij intensief. En we doen dit al van bij de start. Eerst bespreken we wat de verwachtingen zijn. Daarna bekijken we samen welk type bedrijf het best bij jou past. Je uren op de werkplek hou je bij in een digitale tool: Moodle.
Campusleren
Per week breng je 1,5 dag door op de Syntra-campus. Ervaren docenten geven je er theorie- en praktijklessen. Die lessen vormen een aanvulling op en ondersteuning bij wat je leert op de werkvloer. Door middel van tussentijdse proeven begeleidt het team docenten je om later een topper te worden in het horecavak. Je groei in competenties wordt bijgehouden en geëvalueerd in een digitale tool: Comet.
Voor wie is deze opleiding bestemd?
Deze dagopleiding richt zich op mensen die zich in 1 jaar tijd willen specialiseren tot slager-spekslager. Jongere cursisten krijgen het statuut van student, waardoor het recht op het groeipakket (kinderbijslag) behouden blijft.
Toelatingsvoorwaarden
De cursist moet voldoen aan de deeltijdse leerplicht en/of minimum 18 jaar zijn.
Bijkomende info
Deze opleiding is een duaal ondernemerschapstraject. Dat betekent dat de opleiding bestaat uit 2 delen: werkplekleren en campusleren.


Programma
- basis slager-spekslager (36u campusleren en 60u werkplekleren)
- Inleiding
- Hygiëne en veiligheid
- Product- en grondstoffenkennis
- Moduleproef
- vers vlees (44u campusleren en 90u werkplekleren)
- varkensvlees
- runds-, kalfsvlees en schaap
- gevogelte en konijn
- moduleproef
- vleesbereidingen (8u campusleren en 48u werkplekleren)
- gehakt
- moduleproef
- toegepaste bedrijfsvoering voor de slager-spekslager (44u campusleren en 66u werkplekleren)
- inleiding
- strategie onderneming
- algemeen bedrijfskostenplan
- uurloonberekening
- wetgeving en administratie
- hygiëne- en allergenenbeleid
- eindwerkbegeleiding
- moduleproef
- vleesproducten (44u campusleren en 108u werkplekleren)
- rauwe en gekookte zouterijproducten
- kookworsten en vleesbroden
- droge worsten
- leverbereidingen
- bloedbereidingen
- geleibereidingen
- moduleproef
- warme en koude verkoopklare gerechten (24u campusleren en 66u werkplekleren)
- koude sauzen/warme sauzen
- dagschotels
- aardappelbereidingen
- moduleproef
- fijne vleesproducten en verkoopklare gerechten (36u campusleren en 120u werkplekleren)
- toegepaste bedrijfsvoering
- voorraadbeheer
- verhitte vleesproducten, buiten de koeling bewaren
- frituursnacks
- verfijnde gekookte en rauwe zouterijproducten
- verfijnde kookworsten
- verfijnde leverbereidingen
- verfijnde bloedbereidingen
- moduleproef
- eindproef (9u)
Bron: Syntra West - https://syntrawest.be/
Cursusmateriaal
De cursisten krijgen een vest, schort en hoofddeksel van Syntra West. Ze zorgen zelf voor klein materiaal (messenset) en een aangepaste broek en schoenen. Alle informatie hierover wordt in de 1e les gegeven.
Bron: Syntra West - https://syntrawest.be/