ZINK (Zn)

Essentiële micronutriënten. 13 vitamines (A,C,D,E,K en 8 soorten vitamine B)  - In vet oplosbare vitaminen (A,D,E,K) - In water oplosbare vitaminen (B,C) Mineralen: calcium, chloor, fosfor, kalium, magnesium natrium en zwavel. Spoorelementen: chroom, fluor, ijzer, jodium, Kobalt, koper, mangaan, molybdeen, selenium, silicium, tin, vanadium en zink.

Zink is een spoorelement dat een belangrijke rol speelt bij een groot aantal (meer dan 200) stofwisselingsprocessen.

- Zink is betrokken bij het maken van erfelijk materiaal, eiwitten en afweerreacties. Verder is zink belangrijk voor de smaakontwikkeling en het nachtelijke gezichtsvermogen en is het betrokken bij de aanmaak van insuline.

- Ons lichaam bevat ongeveer 3 gram zink, waarvan bijna 2 gram zich in de spieren bevindt.

- Zink zit in vlees, vis, ei, volkorenproducten, melkproducten en noten. En in mindere mate n groente en fruit. Ook uit koffie en thee krijgen we zink binnen.

- Als voorbeeld enkele producten met hun gehaltes aan zink.

In onderstaande portie:  In mg
Stuk vlees gaar (75 gram) 1,6 mg
Plak kaas (20 gram) 0,72 mg
Grote lepel zilvervliesrijst (50 gram) 0,45 mg
Snee volkoren brood (35 gram) 0,53 mg
Handje noten (20 gram) 0,5 mg

- De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid zink bedraagt :

• 15 mg/dag voor volwassen mannen
• 12 mg/dag voor volwassen vrouwen
• 15 mg/dag voor vrouwen na de menopauze, 60-plussers en bij zwangerschap
• 19 mg/dag bij borstvoeding

- Een tekort kan ontstaan bij ziekte of een operatie. Er treedt dan verlies van reuk en smaak op, huidafwijkingen, het achterblijven van de geslachtelijke ontwikkeling, groei en slechte wondgenezing.

- Te veel zink remt de opname van koper in het lichaam. 


Bron :   WageningenUR