Vitamine B8

Vitamines B1, B2,B3, B5, B6, B8, B11, B12, C, D, E en vormen onder andere de bouwstenen van ons lichaam

Over biotine (vitamine B8) is weinig bekend.

- Het is een stof die kooldioxidegroepen (CO2) kan verplaatsen tijdens de stofwisseling van de ene stof naar de andere. Dit speelt zowel een rol bij de omzetting van aminozuren (de bouwstenen van eiwit) en vetzuren als bij de vorming van ureum. Ook zorgt het voor het gezond houden van huid en haar.

- De bacteriën in de dikke darm maken vitamine B8 aan.

- - Verder komt het voor in bepaalde groentes zoals bloemkool, noten, chocolade, eieren, melk en lever.

- Als voorbeeld enkele producten met hun gehaltes aan vitamine B8

In onderstaande portie:  In mg
1 ei (50 g) 8 mg
Lever voor 1 snee brood (15 gram) 7 mg
1 glas halfvolle melk (150 ml) 3 mg
Handje noten (20 gram) 17 mg

Bron : Nederlands Vitamine Informatie Bureau

- De dagelijkse behoefte ligt op 30 tot 100 microgram.

- Tekorten ontstaan weinig en alleen onder extreme toestanden. Als men bijvoorbeeld veel rauw kippenei eet. Dit bevat een stof die vitamine B8 bindt waardoor vitamine B8 niet opgenomen kan worden.

- Tekorten veroorzaken een gebrek aan eetlust.


Bron :   WageningenUR