Vitamine B1 

Vitamines B1, B2,B3, B5, B6, B8, B11, B12, C, D, E en vormen onder andere de bouwstenen van ons lichaam

Vitamine B1 of thiamine is het eerste vitamine dat werd herkend als vitamine.

- Vitamine B1 is onmisbaar bij de koolhydraatvertering (suiker en zetmeel), waar de stof deel uitmaakt van maar liefst 20 verschillende enzym systemen.

- Verder vervult vitamine B1 een belangrijke rol bij de geleiding van zenuwprikkels.
Ook bij de verbranding van alcohol is vitamine B1 betrokken, waardoor bij een flinke alcoholconsumptie de behoefte aan deze vitamine hoger is.

- Vitamine B1 komt voor in volkorengraanproducten, varkensvlees en peulvruchten, en in kleinere hoeveelheden in melk, groente, andere vleessoorten en aardappelen. Bij het malen van graan en rijst verdwijnt de vitamine B1. Bloem, maïzena, bewerkte aardappelproducten en pasta bevatten deze vitamine dan ook vrijwel niet.

- Vitamine B1 is gevoelig voor verhitting en zonlicht.

- Als voorbeeld enkele producten met hun gehaltes aan vitamine B1.

In onderstaande portie:  In mg
1 snee volkorenbrood (35 gram) 0.05 mg
1 gekookte aardappel (50 gram) 0.05 mg
Grote lepel gekookte groente (50 gram) 0,03 mg
Stuk gaar vlees (75 gram) 0,16 mg
1 glas melk (150 ml) 0,05 mg

Bron : Nederlands Vitamine Informatie Bureau

- Dagelijks heeft een volwassenen 1.0 tot 1.1 milligram vitamine B1 nodig.

- Tekorten komen redelijk vaak voor, vooral bij alcoholisten.

- Een licht tekort gaat gepaard met verlies aan eetlust, vermoeidheid en depressiviteit. Borstgevoede kinderen waarvan de moeder een tekort heeft kunnen beriberi vertonen. Hierbij treedt extreme vochtophoping in het lichaam op (oedeemvorming).

- Ophoping van vocht in de benen als het gevolg van beriberi

- Ernstige tekorten leiden tot het syndroom van Wernicke-Korsakoff. Hierbij gaat het om een sterk verlies van het korte-termijn geheugen gepaard met neurologische afwijkingen, die zich uiten in een vreemd, houterig looppatroon.

- Te veel vitamine B1 heeft effect op het zenuwstelsel.


Bron :   WageningenUR