KALIUM (K)

Essentiële micronutriënten. 13 vitamines (A,C,D,E,K en 8 soorten vitamine B)  - In vet oplosbare vitaminen (A,D,E,K) - In water oplosbare vitaminen (B,C) Mineralen: calcium, chloor, fosfor, kalium, magnesium natrium en zwavel. Spoorelementen: chroom, fluor, ijzer, jodium, Kobalt, koper, mangaan, molybdeen, selenium, silicium, tin, vanadium en zink.

Van de 165 gram kalium in ons lichaam bevindt zich 98 % in de cellen en de rest in het bloed.

- Samen met chloor en natrium vormt kalium, de natrium-kalium pomp, deze houdt het vocht binnen en buiten de cellen met elkaar in verhouding.

- Ook de geleiding van zenuwprikkels en de samentrekking van de spieren vindt plaats onder invloed van kalium.

- Rijk aan kalium zijn aardappelen, groente, fruit, peulvruchten, vlees, vis en noten. Een tekort aan kalium zal eigenlijk nooit optreden, aangezien vrijwel alle voedingsmiddelen kalium bevatten.

- Als voorbeeld enkele producten met hun gehaltes aan kalium.

In onderstaande portie: mg
Grote lepel gekookte groenten (50 gram) 160 mg
1 vrucht (120 gram) 220 mg
1 gekookte aardappel (50 gram) 220 mg
1 gaar stuk vlees (75 gram) 280 mg
1 snee brood (35 gram) 75 mg

- De dagelijkse behoefte is ongeveer 3,5 gram per dag en is afhankelijk van de spierarbeid.

- Bij diarree, het gebruik van plaspillen of grote wonden kun je veel kalium verliezen. Dit kan worden verholpen door een infuus met veel vocht en kalium. Een tekort veroorzaakt gebrek aan eetlust, spierslapte, onregelmatige pols en stoornissen van het hartritme.

- Te veel kalium leidt tot problemen bij de werking van de zenuwen en spieren en tot hartritme stoornissen. Dit kan alleen optreden als je injectie met kalium toegediend krijgt. Het lichaam beschermt zich tegen een overdosis in voeding door kalium uit te plassen of door over te geven.


Bron :   WageningenUR