lagers - Vlaanderen
Blank
Weet U dit al over voeding
Blindengeleidehond mag beperkt binnen in voedingszaken
Samenvatting van gezonde bacteriŽn
Slechte BacteriŽn houd er rekening mee !
SChimmelgiffen en wat moet U weten?
Vlees is gezond voor de mens hier de medische uitleg samengevat.
De stukken van het varken met uitleg
De stukken van het rund met uitleg
Kalfsvlees met uitleg stukken
Lamsvlees en zijn stukken
De E-nummers en hun waarde
De jachtkalender tot 2008 kan U hier raadplegen.
Gevogeltevlees en eieren zijn niet gevaarlijk voor consumptie in BelgiŽ
Vitamines en miniralen de uitleg hier!
Het samenvattende verhaal over het ontstaan van de microbiologie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALCIUM (Ca) Terug naar vitamines

punten Calcium (kalk) is het meest voorkomende mineraal in ons lichaam. Het is onontbeerlijk voor het beendergestel: bot bevat 99% van het calcium in het lichaam in de vorm van calciumfosfaat en kristallen die de stevigheid van het skelet en de hardheid van de tanden verzekeren.

punten Calcium speelt tevens een rol in talrijke metabole functies: bloedstolling, neuromusculaire prikkelbaarheid, overdracht van zenuwprikkels, spiercontracties, membraandoorlaatbaarheid en het aanmaken van hormonen.

punten Een volwassene heeft ongeveer 1200 gram calcium in zijn lichaam, waarvan 99 % in de botten en het gebit zit. Calcium wordt samen met fosfaat vastgelegd, waardoor het gebit en skelet stevigheid krijgen. Dit kan alleen plaatsvinden als er voldoende vitamine D aanwezig is. De rest van het calcium in ons lichaam bevindt zich in het bloed, waar het een belangrijke factor is in de bloedstolling.

punten De opname van calcium uit de voeding is allereerst afhankelijk van de behoefte van het lichaam. Maar ook afhankelijk van de aanwezigheid van vitamine D. Normaal genomen wordt 30 % van de calcium in onze voeding opgenomen. Tijdens de zwangerschap en kinderen in de groei, stijgt dit tot wel 60 %. De calciumopname vanuit de voeding is sterk gereguleerd. Extra calcium in de voeding zal dan ook lang niet altijd opgenomen worden. Anderszijds zullen zelfs hele kleine hoeveelheden calcium opgenomen worden als de behoefte op dat moment hoog is.

puntenBehalve uit de voeding komt de calcium in het bloed voor een groot deel ook uit de lichaamsreserve; de botten. Normaal bestaat er een goed gereguleerd evenwicht tussen calciumopname uit de voeding, calciumgehalte in het bloed en calciumopname uit de botten. Bij te weinig calcium in de voeding kunnen de botten langzaam ontkalken. Dit proces wordt osteoporose, botontkalking, genoemd, en komt hoofdzakelijk voor bij oudere vrouwen, maar kan ook bij andere groepen optreden.
Het is daarom belangrijk voor je vijftigste genoeg kalk binnen te krijgen want daarna vindt er meer botafbraak dan botopbouw plaats.

puntenMelk, karnemelk, yoghurt, kaas en zuiveltoetjes zijn rijk aan calcium. Maar ook volkorenbrood, sommige mineraalwaters, broccoli, peulvruchten en noten bevatten calcium.

puntenAls voorbeeld enkele producten met hun gehaltes aan calcium.

1 glas halfvolle melk (150 ml)

180 mg

1 plak kaas (20 gram)

160 mg

Schaaltje yoghurt (150 ml)

200 mg

Grote lepel gekookte groente (50 gram)

25 mg

punten De dagelijkse behoefte aan calcium is 800-900 milligram per dag. De behoefte is ongeveer 1200 mg/dag voor vrouwen na de menopauze, 60-plussers, bij zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding.

punten Er zijn ook stoffen die calcium juist binden en zo de opname van calcium in het lichaam tegen gaan.
Bekende stoffen in dit geval zijn oxaalzuur, dat vooral voorkomt in rabarber en postelein, fytaat, dat vooral voorkomt in diverse granen, maar ook sommige voedingsvezels binden calcium, waardoor de opname wordt verminderd.

punten Te veel calcium kan onherstelbare gevolgen hebben. Bte hoge calciumgehaltes spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van nierstenen en diverse andere nierstoornissen.

punten Witte plekjes op de nagels zijn geen teken van calciumgebrek. Er zijn geen aanwijzingen dat voeding hier hoe dan ook een rol bij speelt. Dit geldt ook voor het afbrokkelen van nagels. Een mogelijke oorzaak kan een schimmelinfectie zijn.

Bron:
Wageningen UR

Terug naar vitamines

Logo klein

 
Footer
Samenwerking met de Slagersbond van Gent en omliggende

Vermaele Projects - Studio webdesign Contacteer ons hier! Ontwerp & Design Contacteer ons hier