Barbecuetips

Barbecuetips - Op en rond de barbecueBarbecuetips - De zomer is de tijd van het jaar waarop iedereen volop probeert te genieten van de buitenlucht en de daarbij horende activiteiten. Eén van deze activiteiten is natuurlijk een traditionele zomerse barbecue, de gelegenheid bij uitstek om te genieten van een lekkere maaltijd al dan niet begeleid met enkele drankjes. Er is echter een keerzijde aan deze zomerse medaille: zomerse temperaturen zijn gunstig voor de ontwikkeling van allerlei micro-organismen, zeker in smakelijke vleesbereidingen. Ook andere ongenode gasten zoals insecten genieten er graag van en zijn daarbij niet al te kieskeurig.
Opdat dit toppunt van gezelligheid niet zou eindigen op een zeer ongezellige manier, geven we hieronder enkele aanbevelingen.

De voorbereiding

Koop de ingrediënten, zoals vers vlees, vis, gehaktproducten, zo kort mogelijk op voorhand. Koop ze als laatste van uw boodschappenlijstje. Let op, in de auto kan het erg warm worden, niet alleen in de passagiersruimte maar ook in de koffer. Gebruik daarom liefst een koelbox of koeltas. Rij direct naar huis en plaats de producten onmiddellijk in de koelkast of diepvriezer. Als u diepvriesproducten gebruikt, haal ze dan op tijd uit de diepvriezer en laat ze ontdooien in de koelkast. Wil u ze toch pas op het laatste moment ontdooien, doe het dan in de microgolfoven..

Barbecuetips - Volg de regels van de kunstWil u de producten marineren, doe dit dan, afgedekt, in de koelkast..

Grote stukken vlees of gevogelte worden best al versneden en voorgegaard.

Bijgerechten, zoals sla, koude aardappelen, koude deegwaren enz.., kunnen een tijdje op voorhand worden klaargemaakt maar blijven tot vlak voor het opdienen in de koelkast. Hetzelfde geldt voor de zelfbereide desserts of voor kant-en-klare desserts die koel moeten bewaard worden. Haal ze pas uit de koelkast als de maaltijd naar zijn einde loopt.

Gebruik niet dezelfde plank om groenten, vlees en vis te versnijden.

Steek de barbecue op tijd aan en laat de houtskool voldoende uitbranden, ongeveer 15 minuten, voor u de gerechten op de rooster legt.

Op en rond de barbecue

Barbecuetips - Kip op de BBQ - Let op voor kruisbesmetting!Zet de bijgerechten pas klaar als de barbecuegerechten gaar zijn. Zet ze zo ver mogelijk van het barbecuestel en liefst in de schaduw.

Let op voor kruisbesmetting! Rauwe vleeswaren, vis en gevogelte bevatten altijd een zekere hoeveelheid bacteriën. Als die in aanraking komen met voedsel dat klaar is om op te dienen, kunnen deze bacteriën hierop overgaan. Hou rauw vlees altijd gescheiden van klaargemaakte gerechten.

Laat de gerechten na het bakken niet te lang liggen, zet ze in de koelkast. Zijn ze toch blijven liggen bij kamertemperatuur, gooi ze dan liever weg.

Laat gehaktproducten zoals worstjes en vis, kip, kalkoen, kalfs- en varkensvlees volledig doorbakken. Een verkoolde buitenkant wil niet noodzakelijk betekenen dat het product van binnen volledig gaar is.

Barbecue volgens de regels van de kunst

Verbrande stukjes vlees of vis zijn niet erg smakelijk, ze zijn bovendien ook niet goed voor de gezondheid. Dit kunnen we vermijden door de volgende richtlijnen toe te passen :

- Zorg voor voldoende afstand tussen de rooster en de kolen, best tussen 25 en 40 cm.
- Maak de rooster zorgvuldig schoon en zorg dat er geen stukjes verbrand product van een vorige gelegenheid meer aankleven.
- Wacht met bakken tot de open vlammen weg zijn en de kolen een laagje as hebben ontwikkeld, pas dan is het goede moment om de producten op de rooster te leggen.
- Keer regelmatig de stukken vlees of vis om.
- Gebruik zo weinig mogelijk producten met vetranden, vet kan afsmelten en steekvlammetjes veroorzaken.
- Vette voedingswaren kunt u afschermen met aluminiumfolie of in aluminium schaaltjes leggen met gaatjes in de bodem, speciaal ontworpen om het gesmolten vet op te vangen. Door de gaatjes wordt het voedsel toch doordrongen van het typische houtskoolaroma.
- Dep gemarineerde producten af: ook afdruipend marinadevocht kan steekvlammetjes veroorzaken.
- Brandversnellers zorgen ook voor oplaaiende vlammen, daarom niet gebruiken tijdens het roosteren.

Bron en teksten uit nieuwsbrief Nr.: 65:  logo FAVV